Největší motivace je ušetřit

Cigarety jsou stále dražší a dražší. Pokud kouříte krabičku denně a ta stojí např. 84 Kč, měsíčně utratíte 2520 Kč, ročně 30 240 Kč a za dvacet let to dělá víc než 600 tisíc korun!

Odvykání je »záhul«

„Odvykání probíhá u každého jinak. Část kuřáků může přestat kouřit ze dne na den, někteří naopak prožívají intenzivní abstinenční příznaky. Překonat závislost však může opravdu každý,“ říká Jarmila Greplová z centra odvykání Život bez cigaret.

Zvítězí jen 6 %

Podle posledního průzkumu kouří u nás téměř 30 % obyvatel starších 15 let, celkem tedy asi 3 miliony lidí. Osmdesát procent už má vytvořenu závislost na nikotinu. Každý rok se chystá odvykat více než jeden milion kuřáků, cíle však dosáhne jen asi 6 procent.

Tohle vám pomůže:

Máte několik možností, jak přestat kouřit. Můžete se obrátit na odborníky v protikuřáckých poradnách a vaše šance stát se nekuřákem se zvýší až o 40 %. Také si můžete pořídit nějakou účinnou pomocnou berličku.

1. Nikotinové náplasti, pastilky a žvýkačky
Dodávají nikotin do těla a mohou se kombinovat. Cena se pohybuje od 400 do 500 Kč za týdenní kúru.

2. Inhalátory
Nikotinové inhalátory uspokojí i psychickou závislost a nahradí manipulaci s cigaretou. Cena týdenní kúry se pohybuje kolem tisíce korun.

3. Moderní léky
Léky neobsahují žádný nikotin, ale účinnou látku, která se váže místo nikotinu v mozku. Šance na nekouření je až 3x vyšší. Cena za měsíční dávku je asi 2 tisíce korun.

4. Elektronická cigareta
Kouření elektronické cigarety zachovává kuřácký rituál. Cigareta neobsahuje oxid uhelnatý ani dehet a neobtěžuje okolí páchnoucím kouřem. Ceny se pohybují od 100 Kč do 2000 Kč.

5. Nikotinový ústní sprej
Stačí tři stříknutí do úst a okamžitě uspokojíte chuť na cigaretu. Sprej můžete mít vždy po ruce. Cena je asi 120 Kč.