Jedno jablko denně pilulkou nenahradíte. Jedině čerstvý kus ovoce nabídne zároveň vlákninu, komplex vitamínů, minerálů, antioxidantů a skvělou chuť k tomu. V přirozených zdrojích se navíc vitamíny vždy vyskytují v komplexu s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a umocňují jejich účinnost v lidském organismu. Na to, abyste přijali toto všechno ve formě uměle vyrobených preparátů, byste museli spolykat kvanta tabletek… Kromě toho bylo prokázáno, že následkem dlouhodobého užívání uměle připravených vitamínů dochází k jejich zvýšeným ztrátám z organismu. Zkrátka nad čerstvé ovoce není!
Zázrak přírody
Svou chuť si mezi různými plody – domácími i cizokrajnými najde snad každý. A vyplatí se zkoušet stále nové. Zejména v posledních letech se k nám dostávají exotické plody, které jsou v oblastech, odkud pocházejí, považovány za hotový zázrak. Mezi ně patří např. kaki, lahodné šťavnaté ovoce, tvarem připomínající rajče, které má obvykle sytě oranžovou barvu a je vyhledávané pro vysoký obsah vitamínu C. Ze stejného důvodu je oblíbené např. physalis (mochyně peruánská). A dalo by se pokračovat. Jako elixír života či dlouhověkosti je dokonce označováno ovoce goji (čti goudži, pozn. red.), plody kustovnice čínské. Červené bobule obsahují např. velké množství vitamínu C než pomeranč a více betakarotenu než mrkev. Na vlákninu je sedmkrát bohatší než jablko.
Co dají vašemu tělu?
Obsah vlákniny ve 100 g
Goji až 21 g
Physalis až 4,9 g
Kaki až 3,6 g
Jablka až 3,1 g
Kiwi až 2,8 g
Pomeranč až 2 g
Jahody až 1,9 g
Doporučená denní dávka 30 mg
Obsah vitamínu C ve 100 g
Goji až 148 mg
Kiwi až 118 mg
Jahody až 57 mg
Pomeranč až 53 mg
Physalis až 30 mg
Kaki až 16 mg
Jablka až 6 mg
Doporučená denní dávka 80 mg