Jedno jablko denně pilulkou nenahradíte. Jedině čerstvý kus ovoce nabídne zároveň vlákninu, komplex vitamínů, minerálů, antioxidantů a skvělou chuť k tomu. V přirozených zdrojích se navíc vitamíny vždy vyskytují v komplexu s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a umocňují jejich účinnost v lidském organismu. Na to, abyste přijali toto všechno ve formě uměle vyrobených preparátů, byste museli spolykat kvanta tabletek… Kromě toho bylo prokázáno, že následkem dlouhodobého užívání uměle připravených vitamínů dochází k jejich zvýšeným ztrátám z organismu. Zkrátka nad čerstvé ovoce není!

Autor: Shutterstock

Zázrak přírody

Svou chuť si mezi různými plody – domácími i cizokrajnými najde snad každý. A vyplatí se zkoušet stále nové. Zejména v posledních letech se k nám dostávají exotické plody, které jsou v oblastech, odkud pocházejí, považovány za hotový zázrak. Mezi ně patří např. kaki, lahodné šťavnaté ovoce, tvarem připomínající rajče, které má obvykle sytě oranžovou barvu a je vyhledávané pro vysoký obsah vitamínu C. Ze stejného důvodu je oblíbené např. physalis (mochyně peruánská). A dalo by se pokračovat. Jako elixír života či dlouhověkosti je dokonce označováno ovoce goji (čti goudži, pozn. red.), plody kustovnice čínské. Červené bobule obsahují např. velké množství vitamínu C než pomeranč a více betakarotenu než mrkev. Na vlákninu je sedmkrát bohatší než jablko.

Co dají vašemu tělu?

Obsah vlákniny ve 100 g

Goji        až 21 g

Physalis   až 4,9 g

Kaki       až 3,6 g

Jablka     až 3,1 g

Kiwi        až 2,8 g

Pomeranč až 2 g

Jahody     až 1,9 g

Doporučená denní dávka 30 mg

 

Obsah vitamínu C ve 100 g

Goji         až 148 mg

Kiwi         až 118 mg

Jahody      až 57 mg

Pomeranč   až 53 mg

Physalis     až 30 mg

Kaki          až 16 mg

Jablka        až 6 mg

Doporučená denní dávka 80 mg