Jestli chcete mít zdravé děti s normální váhou, je potřeba začít nejdřív u sebe a změnit případné špatné stravovací návyky. Obézní děti totiž většinou bývají odrazem svých rodičů. „Dítě vyrůstající v rodině s jedním obézním rodičem má 30 % předpoklad, že bude také obézní. Pokud jsou obézní oba rodiče, riziko se zvyšuje na 70 %," říká Ivana Bednářová Častvajová, výživová poradkyně z iniciativy CEFF.

Myslíte si, že za vznikem nadváhy a obezity stojí hlavně konzumace tučných potravin a jídel plných sacharidů? To sice ano, odborníci na výživu si ale berou na mušku i potraviny plné chemie, především umělých barviv, sladidel a konzervantů, které dělají potraviny lákavější a chuťově výraznější.

Vyrábíme si černé skládky

„Skrze ně se do těla dostávají nepotřebné, toxické látky, které si pak tělo ukládá. Vzniklé »černé skládky« pak mohou být zdrojem zdravotních problémů - například ekzémů, alergií. Je těžké určit hranici škodlivosti, neexistují dlouhodobé studie dopadu spotřeby koktejlů éček na naše zdraví či vývoj dětí,“ říká Jitka Palatová, výživová poradkyně a zástupkyně iniciativy CEFF.

Jak tedy nakupovat, abyste si domů nenosily potraviny plné nežádoucí chemie? Dávejte přednost sezonní zelenině a ovoci, používejte čerstvé produkty s nízkou dobou trvanlivosti a hlavně - dobře čtěte obaly! Jedině tak se dozvíte, kolik procent masa obsahují párky nebo kolik nežádoucích »éček« v sobě ukrývá třeba paštika. Pomoci vám v tom můžou i loga, která slouží k identifikaci potravin. Jedním z nich je logo CEFF, které garantuje, že se v potravinách nevyskytuje zbytečná chemie, především »éčka« spadající do kategorie konzervatnů, umělých sladidel a glutamátů.

Kde se ze zákona éčka nesmějí používat

  • V mléku, máslu, smetaně
  • V kávě
  • V cukru, medu
  • V olejích