Éčka se do potravin dodávají z mnoha důvodů. Kromě prodloužení trvanlivosti je to například kvůli zlepšení chuti, vzhledu i vůně či dokonce kvůli vytvoření dojmu bohatosti výrobků! Ěčka totiž dokážou nabudit dojem, že je ve zboží více ovoce nebo vajec či másla, než tomu ve skutečnosti je!

Je jich hodně

Používání éček se v poslední době velmi sleduje. Například do bílého jogurtu se nesmí vůbec přidávat. Éček je ale velké množství. Některá jsou zdraví škodlivá, jiná v ČR dokonce zakázaná, ale některé přísady nikomu neuškodí.

Jde to i bez nich

Je jasné, že potraviny lze připravit i bez chemických přísad. Vždyť jak to dělaly naše prababičky! Problémem však může být, že takové potraviny nemusí lahodit našemu oku, které je zvyklé na růžovoučké masíčko a žluťoučká máslo. Přesto, že jsou pak tyto potraviny bez chemie, paradoxně máme pocit, že nejsou zdravé. Barevně totiž mohou třeba šednout. Druhým problémem je i cena. Zboží, které je skutečně »napěchované« chemií, bývá levnější než to, do které je použita řada přírodních surovin...

Vybraná éčka a jejich škodlivost

zdraví neuškodí zdraví škodlivé v ČR zakázané
kurkumin(přírodní žluť) Tartrazin (potravinářská žluť) amyláza
riboflavin kyselina benzoová sorban sodný
Chlorofyly a chlorofyliny thibendazol rhodoxantin
anthokynay dusitan sodný a draselný flavoxantin
lutin kyselina boritá diškobový glycerol

Zdroj: emulgatory.cz

Dají se vůbec koupit potraviny bez éček? Podívejte se na video!