Většina žen po celém světě nemají orgasmus při klasickém milování. Výsledkem je, že ženám byly diagnostikovány sexuální problémy. Jenže ty byly založeny na něčem, co neexistuje: vaginální orgasmus. Podle vědců je lepší označovat jej za ženský orgasmus a dopomůže k němu klitoris. „Klitoris je nejvíce erotogení zónou ženy, často se nazývá ženský penis, protože je ze stejně citlivé tkáně jako mužský penis,“ uvádí vědci ve studii. Není v tom ale sám – velmi citlivé jsou tzv. klitorální výstupky a tenký pás, který je spojuje. „Všechny ženy mohou dojít k orgasmu, pokud jsou ženské erektilní orgány účinně stimulovány,“ dodali vědci.

Nová šance

Výzkum byl publikován v časopise Klinická anatomie a přichází poté, co jiná americká studie zjistila, že velikost ženských klitorisů může souviset s možností dosáhnout orgasmus. U žen, které mají problémy s orgasmem, je totiž klitoris menší a nachází se dál z pochvy. Vědci tvrdí, že toto zjištění by mohlo vést k vytvoření nových způsobů léčby žen, které nejsou schopny dosáhnout vyvrcholení.

Mazlením do transu

Rozhodující, zda může žena dosáhnout orgasmu, je tedy velikost klitorisu. Ovlivňuje ho ale také stimulace stydkých pysků a okolí těsně nad otvorem pochvy. „Mužská ejakulace neznamená automaticky konec sexu pro ženy,“ říká autor výzkumu Dr. Vincenzo Puppo a dodává: „Mazlení a líbání může pokračovat téměř do nekonečna, a nekoitální sexuální akt po mužské ejakulaci dovede k orgasmu právě i ženu.“