Revmatoidní artritida postihuje všechny věkové kategorie od dětí až po seniory, jen v ČR jí trpí 120 000 lidí. Jde o autoimunitní onemocnění, při němž tělo produkuje látky, které napadají vlastní obranný systém organismu a vznikají záněty v podobě bolestivých otoků kloubů, měkkých tkání, někdy napadnou i oči a vnitřní orgány. Nemoc může zapříčinit invaliditu a bát by se jí měla hlavně ženy, které jsou arthritidou postiženy 2-3 x častěji.

Pomůže dieta

Arthritidu je možné léčit biologicky i operativně, ale zlepšení stavu můžeme napomoci i úpravou jídelníčku.
Zařaďte do své stravy:
- ovoce a zeleninu, zdroj antioxidantů, které mohou přibrzdit nebo zastavit různé degenerativní změny kloubů. Navíc obsahuje i vlákninu, která zvyšuje produkci protizánětlivých látek a omezuje vstřebávání tuků.

- mořské ryby. Konzumace ryb omezí riziko vzniku revmatu, ale dokáže i zmírňovat či odstraňovat bolesti kloubů. Ryby je třeba konzumovat minimálně třikrát týdně, aby změna jídelníčku měla efekt.

- pokud nemáte rádi ryby, můžete je částečně nahradit kvalitními oleji nebo nesolenými a nepraženými ořechy.

-libové maso, pokud možno vařené, luštěniny a nízkotučný tvaroh.

A čím jídlo dochutit?
Používejte koření s protizánětlivými účinky, například zázvor, kurkumu, anýz či hřebíček. Pozitivně působí také cibule a česnek, a doporučuje se jít i sulc nebo želatinu.

Kterým potravinám se vyhnout?

Tučná masa, vnitřnosti , uzeniny, paštiky, tučné sýry, slunečnicový, sojový a kukuřičný olej, sůl, silná káva, čaj a alkohol a z důvodu vysokého obsahu kyseliny šťavelové také špenát, šťovík a rebarbora

REVMADEN v sobotu 11. října v Praze, v Brně a Hradci Králové

Startuje v 11.00 a potrvá až do 18.00 hodin na těchto místech: 

Praha - Václavské náměstí

Praha - OC Galerie Harfa

Brno - náměstí Svobody

Hradec Králové - OC Futurum

Lékaři a revmatologické sestry budou pomáhat zájemcům odhalit revmatické onemocnění.