Tyhle zdravotní polízanice si muži léčí v průměru 43 dní, ženy jen 26 dnů. „V roce 2012 jsme vyřídili 63 pojistných událostí, které se týkaly poranění zevního genitálu. Pouze v jednom případě klient uvedl, že se stal při sexu. Muži utrpěli úrazy ve 48 případech, ženy v 15 případech,“ říká Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Muži mají větší smůlu

Penis i varlata jsou málo chráněná a právě proto je pohmoždění varlat a šourku nejčastějším úrazem pohlavích orgánů. Se zraněním penisu se muži na doktory tak často neobracejí. Někdy se bez bez lékařského zásahu neobejdou. Špatně skončil hokejista, kterého padající hráč kopl bruslí. Brusle pronikla pod suspenzor, rozřízla mu varle. To mu museli v nemocnici odstranit.

Ženy nejsou tak zranitelné

Případů, kdy se zraní žena, je daleko míň. Pokud se to stane, diagnóza většinou zní »pohmoždění zevního i vnitřního genitálu«. Nešťastný konec měl cyklistický výlet pro 40letou ženu. Na štěrku spadla z kola a narazila stydkou sponou na řídítka.

Mladí v ohrožení

„Poranění genitálu se nejčastěji vyskytuje u pacientů mezi 20. a 40. rokem věku, tedy u lidí na vrcholu fyzické, pracovní, sportovní a sexuální aktivity. S úrazy zevního genitálu se občas setkáváme i u dětí, kde jsou důsledkem hry, autonehody nebo napadení zvířetem. Úrazy ženského genitálu řeší většinou gynekolog, mužského genitálu pak urolog,“ říká uroložka Romana Richterová z Nemocnice Na Bulovce.

Odškodnění

Pokud se vám stane úraz a máte sjednané úrazové nebo životní pojištění, nahlaste pojistnou událost co nejdříve. Peníze se vyplácejí na základě lékařské zprávy z prvního ošetření úrazu.

Hitparáda úrazů ženského pohlaví

Nejdéle se žena léčila s pohmožděním genitálií poté, co spadla na tyč přívěsu – 42 dní. Celkem pět žen a dívek si vloni zranilo genitál při jízdě nebo pádem z kola.

Doba léčení (počet dní)          Příčina zranění ženského genitálu

42     pád na tyč přívěsu

35     pád z kola

28     pád na opěradlo židle

26     náraz na rám kola

26     pád z kola

25     náraz na stůl

22     náraz na kovový okraj mola

22     pád na hranu vany

15     pád na dětskou kolébku

15     pád na dřevěnou kostku

15     pád na rotoped

15     pád na schod na koupališti

15     pád na tyč od klepadla

Hitparáda úrazů mužského pohlaví

Nejdéle se léčil muž, kterému ujela noha, spadl na kmen stromu a vážně si při tom pohmoždil varle. Lékaři museli varle odoperovat a dodnes má muž trvalé následky.

Doba léčení (počet dní)          Příčina zranění mužského genitálu

157   pád na kmen stromu

79     kopnutí býkem

71     pád ze žebříku

70     při sexu

63     dopravní nehoda na motocyklu

60     náraz míčem nebo pukem

53     pád na klacek při hře

43     náraz na rám kola

42     kopnutí bruslí

42     pád na hranu pramice

37     jízda na koloběžce

37     pád z kola

36     skočení kolenem do klína

35     náraz na hranu vany

35     úder deskou při řezání na cirkulárce

28     přisednutí varlete na špičku sedadla

26     náraz na hranu stolu

25     kopnutí člověkem

25     při fotbale

23     pád na hranu vany

22     udeřen houpacím kolem

21     náraz na hranu studny

21     pád na betonové koryto

17     při stěhování sádrokartonu

17     úder tyčí

16     skřípl si penis prkénkem WC

Zdroj: Česká pojišťovna

Barbora (23): Nemohla jsem sedět ani se milovat!

Barbora spadla z kola a narazila si stydkou kost
Autor: archiv, profimedia.cz
Bára je cyklistka tělem i duší. Na kole jezdí i do práce. Dodržuje bezpečnostní pokyny a nosí na hlavě ochranou helmu. Jednou se jí ale stal úraz, na který nerada vzpomíná. Jela po cyklostezce a do cesty jí nečekaně vběhl malý pes. Chtěla se mu vyhnout a začala prudce brzdit. Skončilo to pádem do příkopu vedle stezky. Silně se uhodila do rozkroku konstrukcí kola. Bolest v intimních místech Barboru trápila dva týdny. Cítila každý pohyb, každé sednutí. O intimním životě nemohla být ani řeč, naražená stydká kost velmi bolela. Bylo jí trapné s tímto problémem jít k lékaři. To ale udělala chybu, protože se tak připravila o pěknou sumu od pojišťovny.

Jaroslav (54): Přecenil jsem své síly!

Jaroslav si před 25 lety na přehradě půjčil windsurf. Myslel si, že windsurfing i jako začátečník lehce zvládne. Když poprvé zvedal plachtu z vody, podjely mu nohy a kloub stěžně se mu zarazil do třísla, jen těsně vedle nejcitlivějšího místa. Bolest byla tak velká, že musel navštívit urologa a léčil se několik týdnů.