Pokud máte ve své rodině či mezi blízkými přáteli Střelce, máte šanci na bezkonfliktní vztah. Lidé narození v tomto znamení jsou nejpohodovější ze všech astrologických znamení. Naopak nejvíce propadají depresím Berani, následováni Býky. To vyplývá ze statistik elektronických zdravotních knížek (EZK).

Antidepresiva užívá takřka půlmilionu z nás

V loňském roce bylo v této databázi zaznamenáno 420 000 případů, kdy lékař pacientovi předepsal některé antidepresivum. Každý měsíc si je nechalo naordinovat průměrně 35 tisíc lidí, přičemž Střelcům je lékaři předepisovali nejméně často.

Přesto přímá souvislost mezi znamením zvěrokruhu a rozvinutím psychického onemocnění není dosud jednoznačně prokázána. „Je zajímavé, že nízkou spotřebu antidepresiv jsme zaznamenali jen u čtyř znamení zvěrokruhu – Střelce, Štíra, Kozoroha a Vah,“ vypočítává MUDr. Jiří Bek.

Spotřeba roste

Spotřeba antidepresiv v posledních letech roste. Čeští psychiatři a psychologové diskutují o tom, zda jsou antidepresiva nadužívána nebo jestli vyšší spotřeba signalizuje nárůst psychických onemocnění. Antidepresiva se neužívají jen při depresi. Uplatňují se i při úzkostných stavech, při léčbě bipolární afektivní poruchy nebo poruše příjmu potravy.

Užívání antidepresiv podle znamení zvěrokruhu

Znamení

Odchylka od průměru

Beran

13,23%

Býk

9,85%

Rak

7,19%

Blíženec

7,12%

Vodnář

4,14%

Lev

0,74%

Ryby

 -0,51% (nejblíže průměru)

Panna

-0,56%

Váhy

-5,02%

Kozoroh

-8,11%

Štír

-13,09%

Střelec

-15,68%