Během dospívání graduje u puberťáků zvědavost spojená s objevováním těla a intimity. Nechcete, aby dítě čerpalo první zkušenosti od spolužáků nebo na internetu? Pak byste mu je měli včas  předat sami.

 „Rodiče někdy nejsou zvyklí o intimních věcech s dětmi hovořit, možná proto, že s nimi o sexu v rodině taky nikdo nemluvil a sex byl tabu. Každé dítě se ale přirozeně zajímá o svou sexualitu,“ říká psychoterapeutka Jana Březinová.

V dnešní internetové době stačí, když se školák prokliká weby, kde se mu ukáže sex v té nejhrubší podobě . To může ale negativně ovlivnit jejich pozdější start do sexuálního života.

„Proto je lepší, když se včas dozví co nejvíc informací přímo od rodičů či z důvěryhodných zdrojů,“ vysvětluje psychoterapeutka. Někdy ale rodiče neví, jak na to.

Jak s dětmi mluvit na téma sex?

1. Bavte se stejně otevřeně, jako když mluvíte o jiných věcech. Sex bude dítě provázet celý život, a tak by mělo vědět, že nejde o nic, za co by se mělo stydět.

2. Respektujte soukromí a potřeby dítěte a vybudujte si k němu důvěru, jedině tak se vám bude svěřovat.

3. Už v předškolním věku mluvte s ratolestí o hranicích, které by neměli ostatní dospělí překračovat. Konkrétně mu řekněte, že cizí dospělí nemají dítěti sahat na intimní místa a dělat cokoliv, co se mu nelíbí.

4. Vysvětlete svému zlatíčku, že sex není jenom pohlavní styk, ale patří k němu i objevování rozkoše a jiné praktiky, které časem vyzkouší.

5. Nevynechávejte ani téma sexuálně přenosných nemocí a intimních potíží. Dceru na druhém stupni seznamte s možností očkování proti rakovině děložního čípku (vakcína plně hrazená ZP poskytuje 93 % ochranu proti vzniku závažných předrakovinových změn na děložním čípku a očkování provede každý praktický lékař).

6. Nikdy se dítěti nesmějte a nepodceňujte prožívání jeho prvních lásek.

7. Posilujte v dítěti odpovědnost za vlastní sexuální chování, proberte s ním vhodnou ochranu proti početí (kondom, hormonální antikoncepce) a vysvětlete, že přerušovaná soulož není spolehlivá.