1. mýtus: Hladovka = začarovaný kruh

Co každého na startu diety napadne? Co se běžně doporučuje? Nejíst! Je to levné, zpočátku zdánlivě účinné, ale po pár dnech se to nedá vydržet.

Jak se chová vaše tělo, když hladovíte?

  1.  Okamžitě zpomalí metabolismus, abyste byli méně aktivní. Tak si uchová energii a zbývající výživné látky. Proto se cítíte unaveni, je vám často chladno.
  2.  Díky tomu, že se znatelně zpomalil metabolismus, tělo si ukládá více tuků na »horší časy«. Je to obranná reakce. Organismus netuší, jak dlouho bude trápen hlady.
  3.  Na nedostatek příjmu důležitých živin tělo reaguje tak, že zesílí váš hlad a hlavně chutě a doufá, že ho uspokojíte. V tuto chvíli už většinou nevydržíte a sáhnete po nějaké sladkosti či tučném jídle. A kruh se uzavírá. Začínáte opět nabírat na váze.

2. mýtus: Vyloučení tuku

Při hubnutí je nutné tuky omezovat, ale ne vylučovat! „Nahraďte živočišné tuky rostlinnými (např. olejem olivovým, řepkovým). Příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % a neměl by převyšovat hodnotu 35 % denního příjmu,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

3. mýtus: Jídlo jednou denně

Chyba! Opak je pravdou. Pokud bude tělo dostávat energii pouze jednou denně, začne si ji ukládat v podobě tukových zásob. Tomu zabráníte tím, že si jídlo přes den rozdělíte do 4–5 menších dávek v intervalu 2,5–3 hodin.

4. mýtus: Vložky do bot, náplasti, hubnoucí prádlo

„Lidé toužící zbavit se nadváhy si koupí cokoli, pokud mají pocit, že to hubnutí bude bez práce, aniž by cvičili a i nadále se přecpávali,“ říká trenérka a výživová poradkyně Ivana Davidová. „Místo, aby peníze utracené za tyto nesmysly investovali do pravidelného cvičení, konzultace s odborníkem, vyhazují je obrazně řečeno z okna. Moji klienti vyzkoušeli hubnoucí akupresurní vložky, akupunkturní náušnice a náramky, náplasti i hubnoucí prádlo. Samozřejmě že neshodili ani kilo.“

5. mýtus:Od 16 hodin nejíst

„Základem redukční diety je pestrá a vyvážená strava rozdělená do pravidelných cca 4–5 denních dávek,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová. Poslední jídlo dne si dejte 4 hodiny předtím, než si jdete lehnout. „V případě, že uléháte o půlnoci, nemusíte mít výčitky, pokud si dáte lehkou večeři třeba v osm večer, doporučuje odbornice.

6. mýtus: Jednostranné diety

Ananasová, melounová, proteinová – v tomto jednostranném jídelníčku vždycky něco chybí. Buď bílkoviny, tuky nebo i sacharidy. Hrozí také nedostatek vitaminů a minerálů. Tělo ztrácí pouze svalovou hmotu a to vede k jo-jo efektu.

7. mýtus: Light potraviny

Označení »light« může být dobrým pomocníkem. Poukazuje na snížený obsah tuku nebo cukru. Aby light potraviny plnily v redukční dietě svou roli, je třeba jimi nahradit »neodlehčené« potraviny a nemyslet si, že když jíte light potraviny, nemusíte hlídat jejich množství.

Užitečné rady při redukční dietě

  • používejte menší talíře
  • jezte pravidelně a v malých dávkách
  • na jídlo si udělejte čas
  • vždy si přesně odměřte množství jídla
  • hlad zkuste zahnat ovocnou žvýkačkou (samozřejmě bez cukru)
  • když už nemůžete být bez sladkých nápojů, volte raději džusy a řeďte je co nejvíce minerálkou
  • při hladu pijte velké množství tekutin, nejlepší jsou vlažné ovocné čaje
  • redukční dietu doplňte přiměřeným pohybem