„Nakoupili jsme tři pelíšky, které je možné po použití vyprat a dezinfikovat a které budeme půjčovat podle potřeby na příslušné pracoviště,“ říká mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Renata Jenšíková. Kromě toho má plzeňská nemocnice připraveny i misky na vodu, a dokonce i variantu, kdo případně psa vyvenčí.

„Pokud nebude mít pacient někoho blízkého, kdo venčení zajistí, postará se o tuto službu některý z našich sanitářů,“ dodává Jenšíková. Jinde zase uvažují, že do venčení zapojí dobrovolníky.

Pro některé nemocnice je ale naopak právě venčení problém. „Vzhledem k vysoké pořizovací ceně psa, která je až 200 000 korun, prostě nemocnice nemůže za psa převzít zodpovědnost,“ tvrdí Jiří Maléř z Městské nemocnice v Ostravě. Tam dokonce přijmou nevidomého i s vodicím psem, jen pokud budou mít volný jednolůžkový pokoj.

Přísná pravidla: Bez náhubku jen na pokoji

V některých dalších nemocnicích se zase pro změnu bojí o pacienty, kteří mají strach ze psů nebo trpí alergií. Psi tak musí mít (mimo pokoj nevidomého pacienta) náhubky.

V pražském revmatologickém ústavu dokonce vytvořili kvůli slepeckým psům naprosto přesná pravidla. Nevidomý tak například musí předem vědět, kdo za něj psa vyvenčí, utře mu tlapky nebo vypláchne misky na krmení.

Na psa nemlaskejte ani nepískejte

Revmatologický ústav se ale postaral i o osvětu zaměstnanců a pacientů. Ti se tak dozvědí, že na psa nemají volat, mlaskat ani pískat. Bez vědomí majitele by ani neměli na psa sahat, hladit ho nebo krmit.