„Bylinné čaje jsou navíc ideálním nápojem, protože doplňují do organismu vitaminy, minerály a další důležité látky v přírodní a dobře vstřebatelné formě,“ říká lidový léčitel Pavel Popov, který převzal rodinnou tradici a věnuje se bylinkářství stejně jako kdysi jeho dědeček.

xx
Autor: profimedia.cz

V čem jsou si přírodní léčitelé podobní? Všichni dbají na prevenci. Vždy je totiž lepší nemocem předcházet než je léčit. K posilování imunity doporučují například rostlinné kúry k pročištění těla nebo colonhydroterapii – výplach tlustého střeva, který odstraní toxiny a zbytky nanesené nestrávené potravy.

Podle léčitelů chodí lidé k doktorům se svými zdravotními problémy zbytečně často. Příroda prý si prý umí poradit i s dlouhodobými kožními chorobami, jako jsou plísně, ekzémy, akné nebo opary. Na ně dobře zabírá například tea tree olej.

Jak vyzrát na zimní neduhy

Dnes radí: RnDr. Pavel Popov, tradiční výrobce bylinných mastí a čajů

RnDr. Pavel Popov, tradiční výrobce bylinných mastí a čajů
Autor: archiv P. Popova
Rýma: Ze surovin, které má každý po ruce, pomůže sůl, a to proplachování nosu slanou vodou. Dále pomáhá éterický olej z eukalyptu, který stačí nakapat na kapesník nebo do aromalampy a inhalovat. Pomůže taky inhalace bylinného odvaru z heřmánku, šalvěje a řepíku.

Kašel: Doporučuji inhalace éterických olejů, kdy 10 minut vdechujete horkou páru s dvěma až třemi kapkami olejů z eukalyptu, tymiánu, cypřiše nebo santalového dřeva. Proti kašli pomáhá také česnek (nebo česnekové tablety) a samozřejmě konzumace ovoce, které obsahuje vitaminy A, B a C. Pomůže i pití bylinných nálevů – z plané višně, z černého bezu, květu podbělu nebo šípku.

Zalehlé uši

Při nafoukání do ucha pomůže výtažek z jitrocelového listu. Vatový tampon namočte do výtažku a jemně vtírejte do ucha. Při zánětech ucha pomůže měsíček lékařský. Opět namočíme vatový tampon do výtažku a jemně vtíráme. Při zalehlých uších pomáhá i šťáva z netřesku, kterou na vatě vtíráme do ucha.