To nejde

Na začátku jste byli ti nejsnaživější zaměstnanci. Veškeré úkoly jste plnili včas a dbali jste na pečlivost. Chtěli jste si udělat dobré jméno a zapadnout. To je naprosto normální a takovou snahu má při nástupu do nového zaměstnání každý. Časem však tato vaše aktivita začala polevovat. Některé z úkolů se pro vás staly rutinou a stereotypem. Jen málo věcí vás ještě dokáže překvapit. Některé z povinností dokonce začnete přesouvat na své kolegy.

Tento moment je ale pro vaši kariéru nebezpečný. Dříve nebo později vás tato vaše lenost a lehkomyslnost může stát dobrou pověst spolehlivého zaměstnance. Zamyslete se tedy nad tím, zda by nebylo lepší se porozhlédnout po jiné práci, která vás opět “nabije”.

Dochází vám síly? Možná vám hrozí syndrom vyhoření...
Autor: Shutterstock.com

Stagnujete

Po nástupu do práce se co nejvíce snažíte prosadit své názory a myšlenky. Na poradách hlasitě brainstormujete, jak by se nový projekt dal uchopit. Nasloucháte myšlenkám ostatních, které ihned analyzujete a snažíte se je dovést k dokonalosti. Aktivita z vás přímo “čiší”. Postupem času však začnete lenivět. Vaše snaha o prosazení svých myšlenek a nápadů je čím dál menší a menší. Raději souhlasíte s názory ostatních, než abyste měli chuť něco vymyslet samy.

Začínáte tedy na své okolí působit dojmem, že vám stačí poloviční odvedená práce, jen aby byl úkol splněn. Svým nadřízeným vysíláte jasný signál, že vás vaše práce přestává zajímat. Pozor na to!

Informace -  zdroj úspěchu

Ze začátku jste přímo dychtili po všech novinkách, týkajících se vaší firmy, konkurence nebo oboru samotného. Četli jste odborné články, bavili se s lidmi z branže a pozorně sledovali, na čem zrovna pracuje konkurence. Účastnili jste se všech možných školení a konferencí, jen abyste byli o krok napřed. Časem však polevíte. Jste rádi, že máte své jisté a nic dalšího vás nezajímá. Pokud narazíte na něco, co neumíte, neláká vás naučit se to. Radši celý den obíháte firmu a sháníte člověka, který vyšetří čtvrthodinku a splní to za vás.

V takovém to případě ale časem hrozí, že nezájem a neochota učit se novým věcem naprosto zastaví váš pracovní vývoj a vaši budoucí kariéru. A to nejen ve vaší stávající firmě, ale s velkou pravděpodobností i v té následující, kde již na pohovoru snadno zjistí, že jste zůstali o značný kus pozadu.

Nabídky práce, ale i dobré rady, které se vám mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.