Tréma se nejčastěji projevuje v situacích, které jsou pro daného člověka považovány za důležité. Dostavuje se před veřejným vystoupením, pohovorem nebo jinou významnou událostí. Tréma je strach z neúspěchu a veřejného ponížení.

Příprava je důležitá

Na každý důležitý okamžik se dobře připravte. Jdete na pracovní pohovor s pocitem, že vás nemůže nic zaskočit? Určitě se to projeví na vaší sebejistotě. Máte důležitou prezentaci, kterou budete představovat před větším počtem lidí? Nemusíte se ji učit nazpaměť, ale vypište si nejdůležitější body a klíčové fráze, kterými propojíte jednotlivé části prezentace. Zaměřte se na také na svůj dech a snažte ho zklidnit a zpomalit.

Autor: Shutterstock

Myslete pozitivně

Když se vám v hlavě začnou honit černé myšlenky (Já to zase zvorám jako obvykle), strach a nervozita rostou neuvěřitelnou rychlostí. Zkuste odvrátit pozornost od svých nedostatků a soustřeďte se na ty dobré stránky své osoby. Sepište si seznam vašich úspěchů a dovedností, kterými vynikáte.

Zaujměte přednesem

Mluvte alespoň na začátku pomalu a rozvážně, uklidníte sami sebe a zaujmete publikum. Pokud hned od začátku nasadíte rychlé tempo, tréma vás vmžiku dožene… Před vystoupením nebo pohovorem, se pořádně rozmluvte a procvičte správné artikulování.

Panák na kuráž? Zapomeňte

Dáte si skleničku a rovnou si připadáte jako hvězda, kterou nezaskočí žádná nepříjemná otázka? Alkohol sice uvolňuje zábrany, ale stres neporazí. Navíc zde hrozí nebezpečí, že budete spíše směšní, než vtipní.  Panák na posilněnou opravdu nic nevyřeší. Na uklidnění si radši dopřejte meduňkový čaj.

Trénink dělá mistra

Hledá se dobrovolník, který má prezentovat před publikem? Přihlaste se. Záměrně vyhledávejte situace, kde se necítíte moc dobře a snažte se trému překonat. Zeptejte se cizího člověka na cestu, nebo začněte hovor ve vlaku se spolucestujícím. Čím častěji se do stresových situací dostáváte, tím odolnějším se váš organizmus postupně stává.

Vždyť o nic nejde…

Jak už jsme si řekli - tréma na náš mozek útočí v situacích, které jsou pro nás zásadní. Musíte mozek oklamat. Přesvědčte sami sebe, že o nic nejde. Nenechte se vystresovat okolím. Davové psychóze podlehnete, ani nevíte jak. Raději se soustřeďte o samotě a ostatních lidí si nevšímejte.

Nabídky práce, ale i dobré rady, které se vám mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.