Na naivních brigádnících, kteří chtějí vyrazit za prací do zahraničí, tak často parazitují jednotlivci i celé podvodné agentury. Pod nejrůznějšími záminkami se z nich snaží vytáhnout peníze, i kdy to české zákony nepovolují. „Pracovní agentura, která působí v České republice, nesmí od uchazečů o práci vyžadovat žádný poplatek za zprostředkování práce,“ vysvětluje Jiří Reichl, mluvčí Úřadu práce ČR.

Pročtěte si seznam

Agentury se proto z lidí snaží peníze z lidí dostat jinak, třeba tím, že jim účtují různé předražené služby. Přitom za to, že jí seženou zaměstnance, platí agentuře firma, která je brigádníky zaměstná. Určitou ochranou před podvodníky nabízí portál Ministerstva práce a sociálních věcí. Tam je seznam agentur, které mají povolení o Úřadu práce ČR. Seznam najdete ZDE.

Kromě adres, telefonů a emailů jsou v seznamu uvedené i státy, do kterých má agentura povolené zprostředkovávat zaměstnání. Jak ale odborníci upozorňují, je důležité vědět, jestli brigádník uzavírá pracovní smlouvu s budoucím pracovním zaměstnavatelem nebo pracovní agenturou. Ta ho totiž může libovolně »pronajímat« různým zaměstnavatelem. Pokud má smlouvu se zahraničním zaměstnavatelem, má jistotu, že bude pracovat jen u něj.

Největší nástrahy brigády v zahraničí

Nejčastější rizika, která můžu brigádníky potkat, popisuje Jiří Reichl, mluvčí Úřadu práce ČR. „Na tohle si dejte v cizině pozor,“ říká.

* Konkrétní podmínky zaměstnání

Zkontrolujte, jestli jsou podmínky vaší práce v souladu se zákonem (výše mzdy, pracovní doba, délka dovolené

* Zdravotní a sociální pojištění

Ověřte si, jestli vám bude zaměstnavatel z platu odvádět zdravotní a sociální pojištění, daň z příjmu…

* Ubytování

Zjistěte si, jestli máte zajištěné ubytování, a pokud ano, jakou částku vám za něj bude šéf z výplaty strhávat

Pomoc ZDARMA nabízí EURES

Skvělé kontakty a jistotu, že nenaletí, nabízí brigádníkům mezinárodní síť EURES. „Evropské služby zaměstnanosti, tedy EURES, poskytují bezplatné poradenství všem zájemcům o práci v zemích EU, radí, kde se v zahraničí registrovat, co je třeba zařídit před cestou,“ vypočítává výhody Jiří Reichl, mluvčí Úřadu práce ČR. Navíc pak EURES disponuje i databází volných míst přímo od zahraničních zaměstnavatelů. Ať už brigádu hledáte, nebo se na ni chystáte, určitě se vyplatí navštívit stránky EURES  ZDE  nebo přímo poradce EURES, které najdete na úřadech práce.