Většina studentů se proto snaží sladit práci a studium. Nějakou tu pracovní zkušenost tak mají více než dvě třetiny studentů. Více než polovina z nich (55 %) má během studia zkušenost s příležitostnou nebo pravidelnou brigádou, necelá polovina (48 %) získává zkušenosti prostřednictvím praxe v oboru, který studuje.

„Ačkoli mezi nejčastější pracovní zkušenosti patří krátkodobé brigády, studenti v České republice považují za nejužitečnější praxi v oboru, který studují, a zkušenosti získané v zahraničí,“ uvedl Evžen Korděnko ze společnosti Deloitte. Oproti ostatním zemím ve střední Evropě Češi využívají během studia více sezónních prací v rodné zemi.

Kde studenti hledají práci

Najít si práci není nic jednouchého ani pro vysokoškoláky. Pátrají, kde se dá. Nejčastějším místem, kde si hledají zaměstnání, ale zůstává internet. Podle odborníků ze společnosti Deloitte je ale překvapující, že studenti s odbornou praxí obvykle posílají stejný počet žádostí o práci nebo životopisů jako studenti bez praxe. Ti by se přitom měli snažit daleko více, protože k pracovním pohovorům si firmy zvou především studenty s praxí v oboru.

Nejčastější zdroje pracovních nabídek:

• webové portály (83 %)

• webové stránky zaměstnavatele (68 %)

• rodina a přátelé (28 %)

• pracovní veletrhy (28 %)

• sociální sítě (19 %)