Psi v práci dokážou s atmosférou divy. Podle studie virginských vědců totiž mohou zaměstnanci, kteří přivedou do práce psa, omezit míru stresu během dne a zvýšit pracovní spokojenost svou i ostatních.

Profesor Randolph Barker sledoval míru stresu pracovníků ve firmě, která se zabývá maloobchodem a výrobou. Zaměstnanci si psy můžou do této firmy vodit už 14 let. „Ve společnosti se 450 až 550 pracovníky se na pracovišti dlouhém asi pět až sedm fotbalových hřišť běžně vyskytovalo 20 až 30 psů,“ řekl Barker. Vědci zkoumali vzorek 76 zaměstnanců.

Někteří z nich si vodili do práce psy, jiní ne a další psa neměli. Výzkum ukázal, že všichni den začínali s nízkou hladinou hormonu kortizolu uvolňovaného ve stresu, ale ti, kteří si psa s sebou do práce nevzali, měli na konci pracovního dne podstatně vyšší míru stresu.

Zaměstnanci, kteří s sebou psy měli, vykazovali po celý den nízkou hladinu stresu a přibližně polovina této skupiny měla pocit, že psi jsou důležití pro jejich produktivitu práce. Ze zbývajících dvou skupin bez psů mělo 80 procent lidí za to, že psi na pracovišti nemají negativní vliv na produktivitu práce. Všichni účastníci studie hodnotili pracovní spokojenost vyšší, než je průměr v daném odvětví. Podle Barkera pak psi navíc podněcují komunikaci mezi zaměstnanci.

Oddané psí oči zvyšují pocit štěstí

To, že psi dokážou mít téměř léčivé účinky, se ví už dlouho. Zlepšují náladu dětem v ozdravovnách, lidem v hospicech nebo pomáhají obětem traumat. Podle odborníků by ale za léčebným efektem psů mohlo být chemické vysvětlení. Výzkumníci zjistili, že vzájemné reakce mezi psy a jejich pány, i třeba jen pohled z očí do očí, může zvýšit hladinu »hormonu štěstí« oxytocinu.