1. Jako první vás asi napadne, kolik za nemovitost utržíte peněz. To bývá nejsložitější úkol. V případě, že nastavíte cenu zbytečně nízko, můžete prodělat. Předraženou nemovitost si zase nikdo nemusí koupit měsíce nebo roky. Měli byste zjistit, kolik za podobné byty v dané lokalitě chtějí ostatní majitelé, nebo si můžete pozvat odhadce. Pro základní odhad za kolik se například prodávají byty v Praze klikněte na uvedený odkaz.
 
2. Jste jedinými vlastníky bytu? Pak není žádný problém. Pokud ale nemovitost patří více spolumajitelům, musíte si zajistit jejich souhlas s prodejem. Bez něj totiž celou transakci nemůžete provést, nebo bude neplatná. Souhlas musí být vždy písemný. Dejte si proto pozor na „dobré slovo“ mezi příbuznými. Před kupcem musíte mít vše černé na bílém.
 
3. Kupujícího ubezpečte o tom, že skutečně nemovitost vlastníte. Za tímto účelem si na katastrálním úřadu nechte vystavit vlastnický list. Tento fakt doložíte také kupní nebo darovací smlouvou.
 
4. Abyste byt prodali, musíte být vidět na těch správných místech. S tím vám nejlépe pomůže realitní kancelář. Realitka disponuje rozsáhlou databází poptávajících kupců, takže urychlíte svůj prodej. Makléři dobře znají místní trh, takže nezáleží na tom, jestli prodáváte byt v Plzni nebo třeba v Brně.
 
5. Nezapomeňte připravit nemovitost k prodeji. Kupující často dávají na první dojem. Váš byt musí být čistý a uklizený. V případě potřeby před prodejem proveďte drobné opravy, aby působil co nejlépe. První dojem je jenom jeden. U zanedbaného bytu si koledujete o to, že bude zájemce požadovat slevu, nebo od koupě ustoupí.
 
6. Udělejte si čas na každého potencionálního zájemce. Nemáte na to kapacitu? Potom zadejte prodej vašeho bytu realitní kanceláři. Makléř zájemci byt ukáže a zodpoví mu všechny otázky. O nic se nemusíte starat. Doporučujeme např. HomeSweetHome.

7. Důležitou součástí prodeje bytu je neprůstřelná kupní smlouva. Rozhodně se nespoléhejte na vzory stažené z internetu. Špatně napsaná smlouva by vás mohla klidně i po několika letech stát hodně peněz. Tradiční realitní kanceláře Vám s tímto pomohou, v Praze a Plzni patří k nejprestižnějším prověřená realitka Home Sweet Home.