Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na dovolenou s hotovostí nebo kartou? 4 rady, které ušetří čas i peníze!

/
  • Hotovost nebo platební kartu? To je otázka, kterou řeší před dovolenou spousta z nás.
    Hotovost nebo platební kartu? To je otázka, kterou řeší před dovolenou spousta z nás. (profimedia.cz)
    7. června 2016 ● 09:41

    Hotovost nebo platební kartu? To je otázka, kterou řeší před dovolneou spousta z nás. Přinášíme vám čtyři rady, které byste si měli přečíst, než někam vyjedete!

  • 1.

    Ztráta platební karty

    Pokud v zahraničí ztratíte platební kartu nebo je vám odcizena, je nutná – stejně jako když se vám to stane u nás - okamžitá blokace. Tu provedete jednoduše na klientské lince banky. Před cestou je proto praktické uložit si telefonní číslo pro kontakt klientské linky ze zahraničí. Pomohou vám ale i na pobočce kterékoli nejbližší banky. „Z preventivních důvodů si můžete i před cestou snížit denní limit na kartě a další praktickou možností je také pojištění karty proti ztrátě či odcizení,“ radí Roman Knaus ze Sberbank.

    Hotovost nebo platební kartu? To je otázka, kterou řeší před dovolenou spousta z nás.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Zapomněl jsem PIN

     Pro případ, že zapomenete v cizině svůj PIN kód, je dobré mít jej někde na bezpečném místě poznamenaný. Pravidlo je nikdy číslo PIN nepoznamenávat na platební kartu nebo v její těsné blízkosti! Změnu PIN kódu nebo odblokování karty můžete u většiny bank vyřídit na klientské lince, musíte se však prokázat patřičným heslem pro komunikaci s bankou. To si tedy pro jistotu také poznamenejte na bezpečné místo.

    Hotovost nebo platební kartu? To je otázka, kterou řeší před dovolenou spousta z nás.
    Autor: Pavel Ryšlink

  • 3.

    Visa nebo Mastercard?

    Samozřejmě nejvýhodnější a nejsnazší je mít po ruce karty obou asociací - Visa i Mastercard. Může se totiž stát, že někteří obchodníci nemusejí brát jednu nebo druhou. Na poplatky za výběr z bankomatu poskytovatel vliv nemá, ty jsou závislé na podmínkách banky. „Záleží ale na zemích, do kterých cestujete. V Evropě, například v Německu v některých menších obchodech akceptují spíše Mastercard. V Americe je zas o něco více rozšířená Visa,“ upřesňuje Knaus. Na cestách je dobré mít alespoň jednu platební kartu tzv. embosovanou (s vytlačenými údaji), protože tou můžete platit i tzv. offline platby. Hodit se vám to může například u některých autopůjčoven,  které nemají elektronický terminál, ale používají pouze mechanickou »žehličku«.  

    Hotovost nebo platební kartu? To je otázka, kterou řeší před dovolenou spousta z nás.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Do Asie s hotovostí?

    Asie se v poslední době stala mezi Čechy velmi oblíbenou destinací, zažívá doslova boom. Ideální je vzít si s sebou kartu i hotovost v podobě amerických dolarů. Ty pak vyměňte na místě ve směnárnách za místní měnu nebo jimi na mnoha místech můžete přímo zaplatit. Obecně se nedoporučují směnárny na letišti, které mají často méně výhodné kurzy. Chystáte-li se po Asii cestovat mimo velká turistická centra, tak je výhodnější mít u sebe hotovosti více, protože delší dobu nemusíte potkat bankomat. Karty můžete pohodlně používat ve většině hotelů, ale v restauracích a obchodech se může stát, že je nebudou brát vůbec nebo nebudou akceptovat právě tu od vašeho poskytovatele.

    Hotovost nebo platební kartu? To je otázka, kterou řeší před dovolenou spousta z nás.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy