Kreditka je vlastně taková půjčka pořád po ruce. Nezapomínejte ale na to, že když ji používáte, platíte penězi půjčenými od banky. Kreditka má ale své výhody, jen je musíte umět využít.

„Její zásadní výhodou ale je, že pokud vypůjčené peníze splatíte v bezúročném období, nenačítá vám banka žádný úrok. Zaplatíte tedy jen to, co jste skutečně utratili,“ upřesňuje Romana Lantorová z Raiffeisenbank.

Kreditní kartu můžete používat jako rezervu proti nenadálým výdajům, nebo s ní můžete platit veškeré své nákupy. Každá platba kreditní kartou vám přinese bonusové body, které můžete vyměnit třeba za slevové poukázky vybraných obchodníků. A své vlastní peníze můžete využít jinde, nebo je úročit na spořicím účtu.

8 »kreditních« rad

1. Splácejte včas

Využívejte bezúročné období. Pak totiž nemusíte bance odvádět žádný úrok. „Délka bezúročného období je závislá na typu karty, běžně se pohybuje kolem 45 dní. Začíná běžet dnem platby a končí datem splatnosti uvedeným na výpise,“ vysvětluje Romana Lantorová z Raiffeisenbank.

2. Nastavte si inkaso

Pokud se bojíte, že zapomenete půjčku platit včas, nastavte si inkaso. To znamená automatické strhnutí půjčené částky z vašeho běžného účtu na konci bezúročného období. Tím vám odpadnou veškeré starosti spojené se zaplacením úvěru.

3. Používejte s rozvahou

Peníze z kreditní karty můžete používat k běžnému placení. Vaše peníze si zatím můžete nechat úročit na spořicím účtu. Ale pozor! Stejně jako nemůžete utrácet své peníze, když je nemáte, nedělejte to ani s penězi banky. Utrácejte jen tolik, abyste to mohli včas splatit.

4. Z bankomatu raději nevybírejte

Kreditní karta není určena k tomu, abyste s ní pravidelně vybírali z bankomatu. „Poplatek při výběru z bankomatu prostřednictvím kreditní karty může být několikanásobně vyšší, než je u běžného účtu. Navíc se na něj často nevztahuje bezúročné období,“ vysvětluje Romana Lantorová Raiffeisenbank.

5. Využívejte věrnostní programy
Za použití reditky altíte pance úrok, ale peníze můžete mít i zadarmo!
Autor: profimedia.cz

Banky odměňují klienty za používání kreditek věrnostními programy. Ty fungují tak, že při úhradě nákupu kreditní kartou obdržíte na svůj účet bonusové body, které si můžete vyměnit za některou z nabízených odměn. Systém přidělování bodů je různý. Obecně platí, že za každou utracenou korunu získáte určitý počet bodů.

6. Pojistěte se

Některé banky nabízejí ke kreditní kartě pojištění proti jejímu zneužití. Banka se pojištěním zavazuje, že za vás zaplatí veškerou spoluúčast, která by vás jinak při takovéto události neminula.

7. Kontrolujte výpisy

Nezapomeňte pravidelně kontrolovat výpisy, které vám přijdou od banky. Pokud by se objevily jakékoliv nesrovnalosti, obraťte se na svou banku a požádejte ji o prověření dané transakce.

8. Ztrátu nebo krádež nahlašte hned

V případě krádeže nebo ztráty karty zavolejte do banky co nejdříve a nechte si kartu zablokovat. Vyplatí se mít po ruce (např. uložené v mobilu) číslo, které v případě nouze jen vytočíte.

Pozor, neplést! Debetní a kreditní karta je rozdíl!

Lidé si často pletou debetní a kreditní kartu. Ty se ale od sebe liší jako den a noc.

* Debetní karta

Slouží k tomu, abyste »dosáhli« na peníze na svém účtu. Když ji používáte, utrácíte své vlastní peníze. Jen v případě, že máte sjednaný kontokorent, tak v případě minusového zůstatku na účtu čerpáte peníze od banky.

* Kreditní karta

Pokud platíte kreditní kartou, tak neutrácíte své peníze, ale peníze banky. Je to vlastně typ úvěru, která máte pořád při ruce. Jenže jako za každou půjčku, taky za tuhle »kreditní« musíte bance platit úroky.