Za tři desetiletí let tak bude na jednoho důchodce pracovat jeden člověk. Stát bude na výplaty důchodů hledat peníze stále obtížněji. Proto přistoupil k největší změně penzijního systému v historii Česka.

Kromě státního důchodu bude možné si s přispěním sátu na důchod spořit i v II. pilíři. Jenže zatím o tuhle novinku, která platí od ledna, není zdaleka takový zájem, jak se čekalo. Proč? Blesk pátral v ulicích, co lidé vědí o této možnosti zajištění na stáří a proč se jí vyhýbají.

Nic nevědí!
Většina z těch, které Blesk oslovil s otázkou, co vědí o druhém pilíři, dlouze hledala správnou odpověď. A ani ti co věděli alespoň něco, neprojevili pro novinku valné nadšení. Ale našla se i jedna »bílá vrána«, která do II. pilíře už vstoupila. Většina oslovených ale jistotu na důchod hledá jinde. Blesk proto zároveň požádal o zhodnocení postoje jednotlivých účastníků ankety finančního poradce Josefa Uchytila ze společnosti Partners. Podívejte se, co a komu z osmi »zoufalců« radí.

Josef Uchytil, finanční poradce ze společnosti Partners
Autor: Blesk
Doporučení radí Josef Uchytil, finanční poradce ze společnosti Partners

Velká anketa Blesku: Vstoupíte do II. pilíře?
1. Co víte o druhém pilíři penzijní reformy?
2. Vstoupili jste, nebo chystáte se do něj vstoupit?
3. Jak se zabezpečujete na důchod?

Patrik Hezucký (43 let)
moderátor

Patrik Hezucký odešel v pátek z vysílání po pěti minutách.
Autor: Jiří Hadač a David Malík
1. Přiznám se, že nic moc, že jsem to vůbec nestudoval.
2. Ne
3. Snažím se dělat, co můžu, abych si vydělal nějaké peníze a ušetřil si na důchod.
Doporučení:
Je správné, že pan Hezucký vytváří dlouhodobé rezervy, že vzal svou budoucnost do vlastních rukou. Důležité je také, jak ušetřené peníze dále pracují. I na dvaceti letech může výnos udělat z jednoho milionu dva. Vstup do II. pilíře sám o sobě důchod nevyřeší, může ho ale při nadprůměrném příjmu vylepšit.

Alice Bendová (39 let)
herečka
Alice Bendová
Autor: Blesk – Pavel Machan, Roman Souček a Marek Pátek
1. Já o tom nevím až tak moc, ale samozřejmě jsem si to nechala zjistit od svého finančního poradce.
2. Rozhodla jsem se, že do toho v žádném případě nepůjdu. Nevěřím tomu.
3. Myslím, že ho nebudu prožívat zde v Česku. Já se snažím, pokud vydělám nebo našetřím víc, tak investovat do nemovitostí.
Doporučení:
Nemá smysl upisovat se k něčemu, v co nemám důvěru. Svůj důchod může paní Bendová trávit v zahraničí, i tak ovšem bude mít nárok na důchod v ČR, kde platila a platí daně a sociální odvody. II. pilíř bych chápal jako vhodný doplněk k investicím do nemovitostí. Rozložila by tak rizika, která s sebou nese jakákoli investice. Přes II. pilíř by mohla investovat na kapitálovém trhu.  Vhodná je i investice prostřednictvím podílových fondů či doplňkového penzijního spoření (III. pilíř).

Dana Najmanová (34 let)

Dana Najmanová
Autor: Blesk
na mateřské dovolené, Praha, průměrný plat
1. Informací mám dost, zaujalo mě to
2. Neuvažuji o tom, nemám momentálně finance spořit
3. Splácím hypotéku na byt. Budeme bydlet ve vlastním a to bude taková jistota.
Doporučení:
Pořídit si vlastní bydlení je rozumné, protože po splacení hypotéky nebude muset v důchodu platit nájem. Ten u současných penzistů spolkne velkou část jejich příjmů. Vstup do II. pilíře nyní paní Najmanová řešit nemusí, protože je na mateřské dovolené. Tato volba ji čeká až po návratu do zaměstnání. Protože má ale před sebou dostatečně dlouhý investiční horizont (tedy počet let do odchodu do důchodu, kdy si může v II. pilíři spořit) a průměrný příjem, vstup se jí vyplatí.

Eva Kalivodová (32 let)
Eva Kalivodová
Autor: Blesk
pracovnice vědeckého ústavu, Praha, pod průměrným platem
1. Moc o něm nevím. Slyšela jsem o tom, ale podrobnosti neznám.
2. To je těžko říci. Musela bych se předtím pořádně informovat na podrobnosti, ale v nebližší době to neplánuji.
3. Mám životní pojistku a penzijní připojištění
Doporučení:
Zajištění na stáří je třeba řešit více způsoby. Záleží na nastavení životního pojištění a výši příspěvku u penzijního připojištění, ale pravděpodobně ani ty paní Kalivodové nezajistí slušnou úroveň ve stáří. Pro rozhodnutí vstoupit do II. pilíře je klíčový její postoj k riziku a výše příjmu. Pokud zhodnotí své finanční prostředky ve II. pilíři odvážněji, vstup se jí vyplatí. Čas na rozhodnutí má do 35. narozenin.

Anna Raunigrová (17 let)
Anna Raunigrová
Autor: Blesk
studentka, Praha, bez příjmu
1. Nic o tom nevím
2. Myslím si, že je dobré spořit si peníze na důchod, takže bych o tom uvažovala.
3. Zatím se o to vůbec nestarám, ale chci s tím začít co nejdříve.
Doporučení:
Pro mladé lidi je penzijní reforma nutností. Jednoho dne by se totiž mohli dočkat kolapsu penzijního systému. Vstup do II. pilíře je pro Annu možný až v momentě, kdy začne vydělávat. V tom okamžiku by si měla nechat od odborníka sestavit penzijní plán, který bude počítat nejen s pilíři penzijního systému, ale i s dalšími variantami, jako je např. vlastní nemovitost, investice či vlastní podnikání.

Marcela Veselá (41 let)
Marcela Veselá
Autor: Blesk
pošťačka, Praha, pod průměrným platem
1. Slyšela jsem o tom a už jsem o tom i přemýšlela
2. Nevstoupím. Je to finanční a věková otázka. Nevyplatilo by se mi to.
3. Nezabezpečuji.
Doporučení:
Paní Veselá se rozhodla spolehnout se na stát. Záleží na tom, jakou chce mít životní úroveň v době, kdy už nebude muset pracovat, nakolik bude soběstačná ve výdajích na bydlení a živobytí. Ať tak či onak, důvěřovat státu, že se o nás za dvacet, třicet let postará, když už ani dnes nemá dostatek peněz na vyplácení důchodů, je při nejmenším hazard se svou budoucností.

Martin Hurda (30 let)
Martin Hurda
Autor: Blesk
fotograf, Pelhřimov, nad průměrným platem
1. Minimum. Vím, že existuje, ale podrobnosti neznám.
2. Nevstoupím. Podle toho co vím, mi nikdo nezaručí, že to, co do toho vložím, se mi vrátí zpět. A do toho nejdu.
3. Nijak. S dvěma malými dětmi a hypotékou si to nemůžu dovolit. Hodí se nám každá koruna.
Doporučení:
Pan Hurda si zajistil vlastní bydlení a nebude tedy muset ve stáří nic splácet ani platit nájem. Teď má ještě pět let čas si rozmyslet, jak si ještě zvýšit svou životní úroveň v důchodu. Zda zvolit takřka 100% jistotu, že z peněz, které platí, nic neuvidí (I. pilíř), nebo mít na penzijním účtu vlastní peníze a částečně i peníze státu, se zajímavým zhodnocením (II. pilíř).

Jiří Pikrt (32 let)
Jiří Pikrt
Autor: Blesk
ředitel firmy, Praha, nad průměrným platem
1. Vůbec nic. Slyšel jsem, že něco takového existuje, ale víc jsem se o to nezajímal.
2. V žádném případě. Nepřipadá mi to výhodné. Jsou lepší způsoby jak se zabezpečit.
3. Kupuji si nemovitosti.
Doporučení:
Souhlasím, že jsou způsoby, jak se lépe zabezpečit na důchod. I tak je pro pana Pikrta vstup do II. pilíře vhodný. Sobě zajistí vyšší důchod a své rodině jistotu, že by v případě jeho úmrtí nebyli odkázáni jen na vdovský důchod. Ten by mimochodem byl stejně vysoký, ať do druhého pilíře vstoupí či nikoli, ale zároveň budou mít nárok na jeho naspořené prostředky v II. pilíři.

Kamila Nosková (37 let)
PR manažerka, průměrný plat
Kamila Nosková
Autor: Blesk
1. Je to součást penzijní reformy. Dává nám možnost postarat se o svůj důchod.
2. Vstoupila jsem do něj v úterý. Zajímám se o to a zjistila jsem, že se mi to vyplatí.
3. Založila jsem si druhý pilíř, zvýšila si částku na penzijním připojištění, pravidelně investuji a spořím. Zvažujeme také koupi bytu.
Doporučení:
Paní Noskové gratuluji. Je vidět, že vzala problematiku svého důchodu zodpovědně. Koupě bytu je tím nejlepším dalším krokem k nezávislosti ve stáří. Běžnou praxí ve vyspělejších částech světa je, že si lidé pořídí vlastní bydlení (na hypotéku), takové, které je dostatečně komfortní pro celou rodinu. Když odcházejí do důchodu, nemovitost prodají a pořídí si menší byt. Rozdíl cen nemovitostí pak využijí k cestování, ke splnění svého snu, na který v produktivním věku neměli čas nebo jen ke zlepšení svého běžného měsíčního standardu.

Pozor, již v pondělí startuje nový seriál Blesku o II.
ss
Autor: Blesk
pilíři důchodové reformy!!
Nevíte, jestli se II. pilíř penzijní reformy vyplatí právě vám? Sledujte od pondělí velký seriál Blesku věnovaný právě II. pilíři. Nabídne informace, rady i chaty s odborníky.