Ústavní soud totiž v pátek zrušil princip výpočtu důchodů, který právě lidi s vysokými příjmy znevýhodňoval. Možná ale bude ještě všechno jinak. Stát už začal vymýšlet fintu, jak by přidat na penzích nemusel.

Český důchodový systém znevýhodňuje lidi s vyššími platy. Kdo měl nízkou mzdu, bere pak jako důchod přes 40 procent svého dřívějšího příjmu. Ale ti, kteří si vydělali víc, jsou na tom podstatně hůř – jejich penze dělá třeba jen pětinu dřívějšího příjmu. Ústavní soud se proto těchto lidí zastal a zrušil s platností od 30. září 2011 dosavadní způsob výpočtu důchodů. Do té doby musí vláda a parlament změnit zákon.

542240:gallery:true:true

(Pozn. Orientační výpočet Blesku z hrubého platu za předpokladu, že by neexistovala žádná redukční hranice
a všechny důchody by se vypočítávaly stejně. Konkrétní výše penze je závislá na mnoha faktorech, jako jsou
např. odpracovaná léta a výdělky za tuto dobu. V tabulce jsou uvedeny hrubé platy.)

Ústavní soud totiž tvrdí, že současný zákon staví solidaritu nad zásluhovost a dostatečně negarantuje právo na přiměřené hmotné zabezpečení. Verdikt by se údajně mohl dotknout až 95 procent lidí.

Zatímco se tedy většina lidí může radovat, stát se vzpamatovává z šoku. Vyšší penze podle ministra financí Eduarda Janoty budou znamenat desítky až stovky miliard navíc ze státního rozpočtu. Už teď se ročně vyplatí kolem 340 miliard. Bude to prý muset okamžitě řešit nová vláda.

Také expert na důchodový systém David Marek varuje: „Ministerstvo práce a sociálních věci bude muset vymyslet, kde vezme na důchody peníze. Změna bude znamenat zátěž pro důchodový systém.“ Možná se ale dobře placení lidé radují předčasně. Janota totiž naznačil, že se stát bude snažit spíš najít nějakou fintu.

Možná by prý stačilo nenazývat to, čím si přispíváme na důchody pojištěním, ale odvodem. U pojištění se totiž předpokládá, že plnění je úměrné jeho výši. Při použití pojmu »odvody « by prý pak možná ani Ústavní soud neměl námitek.

Celou kauzu odstartoval svou žalobou penzista, který dříve vydělával asi 68 635 Kč měsíčně, ale invalidní důchod dostal jen 13 346 korun. Klesl tak na 19 % svého platu, zatímco průměrně je tento poměr v Česku 44 %.

542237:gallery:true:true

Bere jen 17 procent svého dřívějšího platu

Bývalý jednatel středně velké firmy Miroslav B. (64) z Brna patří k těm, pro něž byl odchod do důchodu pořádným finančním sešupem. Spadl na 17 % dřívějšího příjmu a přitom přišel i o další benefity, jako je služební auto, bezplatné volání i internet. Svůj plat míval jako zasloužený. „Firmy dobře vědí, proč nás tak platí. Jako jednatel například za firmu ručím do výše hodnoty veškerého osobního majetku,“ zdůrazňuje Miroslav B.

542241:gallery:true:true

Po celá ta léta přitom odváděl na daních nemalé částky. To se ale v jeho penzi odráží jen nepatrně. Miroslav B. ale nevěří, že by mohl dostávat víc. „Stát to neunese,“ domnívá se. Bere to spíš jako marný pokus soudců vylepšit si také své budoucí důchody.