Stovky tisíc Čechů každý rok spadnou do dluhové pasti. Svědčí o tom počet zahájených exekucí v minulém roce, kterých bylo 680 tisíc.

Osobní bankrot tak může být vhodným řešením pro ty, kteří se dostali do dluhové pasti, a neexistuje pro ně žádná jiná cesta. Jedná se většinou o lidi, kteří mají dluhy u mnoha společností, často neseriózních. Dlužné částky jim navíc rostou o sankce a pokuty každým měsícem. Dříve však, než se rozhodnete pro tuto cestu, navštivte Poradnu při finanční tísni, kde s vámi specialisté pečlivě zanalyzují vaši ekonomickou situaci a v případě, že nebude jiné řešení, jak vyváznout z vašich dluhů, pak s vámi sepíší žádost na oddlužení.

Počítejte také, že pokud o osobní bankrot požádáte, tak projdete důkladným prověřením soudu, který bude posuzovat nejen poctivost vašeho záměru, ale také váš dosavadní přístup k dluhům a ochotu se s nimi vypořádat. Dále je nutné se zavázat, že splatíte alespoň 30 procent dluhu v průběhu pěti let. Během pětiletého splácení dohlíží na splácení dluhů insolvenční správce. Jeho služba je však placena a soud může nařídit zaplacení této služby předem.

Výhoda osobního bankrotu spočívá v tom, že po jeho schválení dojde k okamžitému ukončení veškerých exekucí. Růst vašeho dluhu se zastaví. Každých šest měsíců budete muset insolvenčnímu správci předkládat přehled příjmů za předešlých šest měsíců. V případě získání neočekávaných peněz (dar, výhra) pak tyto budou použity k uhrazení dluhů. V případě problémů, například ztráty práce, je nutné tuto skutečnost bezodkladně nahlásit vašemu insolvenčnímu správci. V případě nehrazení dluhů totiž hrozí, že spadnete do konkurzu a věřitelé pak mohou znovu žádat o uhrazení celého dluhu.

Po úspěšném pětiletém splácení můžete požádat o zrušení svých dalších dluhů. Dejte si ale pozor na dluhy z podnikání, například v případě živnosti. To budete ručit celým svým majetkem a soud vám navíc bez souhlasu věřitele osobní bankrot neschválí.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.