Zákon o spotřebitelském úvěru nemusí pro některé úvěrové společnosti vůbec platit. Úvěroví predátoři mohou totiž poskytnutí půjčky podmiňovat založením živnostenského listu ze strany budoucího klienta. Pokud je ale úvěr poskytnut na identifikační číslo podnikatele (IČO), pak se jedná o podnikatelský úvěr, kterého se zákon o spotřebitelském úvěru netýká.

Pro dlužníka to může otevřít Pandořinu skřínku obrovských problémů. Zatímco zákon o spotřebitelském úvěru vás ochrání v řadě případů, u podnikatelských úvěrů téměř žádnou ochranu mít nebudete. Věřitel si bude moci ve smlouvě určit rozhodce formou doložky či nastavit nesmyslně vysoké pokuty a sankce – například za pozdní splácení či předčasné splácení úvěru. Tyto praktiky přitom zákon o spotřebitelském úvěru zakazuje! 

Je také nutné připomenout, že jako živnostník budete ručit celým svým majetkem. Navíc v případě, že se dostanete do dluhové pasti, tak vám nebude schválené oddlužení – osobní bankrot. K jeho schválení, oproti například spotřebitelským úvěrům, je totiž nutný souhlas věřitele. S nevýhodným dluhem, který bude neustále narůstat, tak můžete prožít většinu svého života.

Pokud vaše dluhy dosáhly neúnosné míry a nevíte si s nimi rady, pak je nejhorším řešením vzít si další půjčku, a to navíc tu podnikatelskou na IČO, která vás požene do exekutorského pekla. Můžete například navštívit Poradnu při finanční tísni, kde vám odborníci pomohou v případech, kdy vlivem změny životní situace nemůžete řádně splácet své dluhy. Rovněž vám poradí, jak se zadlužovat zodpovědně, a tím předcházet problémům.

Proč si dát pozor na rozhodčí doložky?
Rozhodčí doložky byly v minulosti velmi užívaným nástrojem, prostřednictvím kterého si chtěli věřitelé své úvěry zajistit. Ve velkém množství případů to ale bylo na úkor klienta. Člověk v tísni upozorňuje, že se nikdy nesetkal s případem, kdy by rozhodce, jehož si určil věřitel, jednal v zájmu dlužníka. Vždy dával za pravdu věřiteli a často odsoudil dlužníka k zaplacení nemorálních finančních částek a odsoudil ho k chudobě. Dejte si proto pozor: v případě podnikatelského úvěru jsou rozhodčí doložky možné.

Rádi byste se dozvěděli další užitečné rady a tipy, jak naložit se svými financemi a jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde