Plánování v životě je důležité. Často ale během života nastanou takové situace, které nejde „nalinkovat“, a naše finanční situace se může zhoršit. Nejčastěji se může jednat o ztrátu práce nebo se nám rozbije spotřebič či přijde velký nedoplatek na elektřinu či na sociální pojištění.

V takových případech musíme situaci řešit ihned, jinak hrozí výrazné zhoršení životní úrovně (například v případě rozbití pračky či auta, se kterým dojíždíte denně do práce) nebo pokuty a sankce, které nás dostanou do dluhové pasti (nezaplacená elektřina nebo dluh u mobilního operátora). Právě v takových situacích oceníme finanční rezervu, která nám pomůže toto složité období překonat.

Co je a co není finanční rezerva? 

Finanční rezerva by měla být likvidní, tedy co nejrychleji dostupná. Pokud veškeré ušetřené peníze vložíme do nákupu nemovitosti, pak se může jednat o výhodnou investici, peníze ale nebudeme mít okamžitě k dispozici – prodej nemovitosti se může protáhnout i na několik měsíců v případě, že ji chcete prodat skutečně výhodně. Peníze, které máme v bytu, tak nejsou likvidní a nelze tak hovořit o finanční rezervě. Finanční rezervu, nejlépe ve výši šesti měsíčních příjmů, je proto nejvýhodnější mít na spořicím účtu bez výpovědní doby. Peníze tak budeme moci okamžitě využít v případě nenadálé životní situace.

Odborníci doporučují odkládat jako rezervu 10 procent měsíčních příjmů. Ale pokud i na tuto hranici nedosáhneme, nevadí. Spořit můžeme i po malých částkách, důležité je ale začít. Vytvoření rezervy ale nemusí být jednoduché a trvá to hlavně dlouho.

Mezitím se ale může objevit nějaká životní situace – například ztráta práce, kdy peníze budeme potřebovat na hrazení běžných výdajů okamžitě. V takovém případě výrazné osekání domácích výdajů nemusí stačit. Je proto důležité mít zadní vrátka, tedy možnost, jak těžkou životní situaci vyřešit.

V této situaci vás může podržet například úvěr Peníze na klik od České spořitelny. Jedná se o předschválenou půjčku, kde splácíte peníze jen za vyčerpanou částku, úroky se vypočítají z peněz, které jste si vypůjčili. Celou půjčku také můžete kdykoliv doplatit nebo také zaplatit mimořádnou splátku - vše je bez poplatků. Finanční rezervu tak budete mít připravenou na příště. Zřízení a vedení služby je zdarma, při čerpaní peněz zaplatíte poplatek 50 korun. Pamatujte ale, že složitou finanční situaci je nutné řešit s předstihem – například v případě ztráty práce vám totiž žádná bankovní společnost nepůjčí.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.