Pálení vánočního polena je evropský vánoční zvyk předkřesťanského původu. Poprvé zmiňuje vánoční poleno Martin Dumiense, biskup z Bragy, v 6. století ve spise De correctione rusticorum. Píše že lidé v jeho diecézi vylévají na špalek v ohništi víno a pokládají na něj ovoce. 

Zvyk se dlouho držel v jižní, západní a severní Evropě a během 19. a 20. století na většině míst zanikl, v některých částech Španělska a Portugalska však existuje dodnes. 

Vánoční poleno také patří k novopohanským oslavám Yule – vánoc.

Původně se jednalo o rituál spojený se zrozením nového slunce o zimním slunovratu a magicky měl zajistit plodnost a ochranu.

Poleno z dubu se zpravidla vybralo o předchozím slunovratu (někdy se uvádí naopak poleno čerstvě uříznuté). Nesmělo jít o poleno koupené. Bylo s velkou slávou doneseno do domu. O Štědrém dnu jej hospodář položil do ohniště. Na znamení oběti se za odříkávání modliteb pokropilo olejem, posypalo solí, polilo svařeným vínem. Ozdobilo se borovými větvičkami se šiškami. Mezi větvičky se mohla přidat i přáníčka do nového roku, napsaná na proužcích papíru. Poleno se pak na začátku vánoc na oslavu Cesmínového a Dubového krále se zpěvem zapálilo. V některých rodinách jej zapalovaly mladé dívky třískami z loňského polena. Jinde měla tuto čest matka. Hospodář se pak staral, aby poleno hořelo po celou dobu svátků. Zbytek polena a popel mohly být uschovány, aby po celý rok chránily domov před bleskem, zlými silami a ďáblem. Výběr druhu dřeva, způsobu jeho zapálení a doby hoření byl hotovým rituálem, který se kraj od kraje lišil. Velká ohniště byla časem nahrazena menšími krby a kamny. Velké poleno se vyměnilo za polínko ozdobené svíčkami a větvičkami, umístěné doprostřed stolu jako vánoční dekorace…

Ve 20. století se ve Francii vánoční poleno transformovalo ve vánoční moučník bûche de Noël.

Vánoční poleno – moučník

2182726:gallery:true:true

Budete potřebovat:

6 kusů vajec
150 gramů cukru
50 gramů kakaa
Na krém:
 175 gramů tmavé čokolády
 200 gramů moučkového cukru
 225 gramů (změklého) másla
1 lžíci vanilkového extraktu

V míse ušleháme z bílků tuhý sníh a zašleháme do něj 50 g cukru. V další míse ušleháme žloutky se zbylým cukrem do husté bílé pěny. Zlehka do ní vmícháme prosáté kakao, vanilkový extrakt a nakonec připravený sníh.

Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a rozetřeme až k okrajům. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Upečený plát necháme trochu zchladnout a pak ho překlopíme na arch papíru na pečení poprášený moučkovým cukrem.

Čokoládu na krém rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v kovové misce ponořené do horké vodní lázně a necháme vychladnout. V míse utřeme moučkový cukr se změklým máslem, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt a promícháme.

Vychladlý plát těsta potřeme připraveným krémem a zarolujeme ho jako roládu. Zbylým krémem pak potřeme poleno i na povrchu a pomocí špejle nebo stěrky na něm vytvoříme strukturu připomínající kůru.