ONLINE CHAT
Myslíte, že je zdravější šňupací tabák? A jaké má rizika?(Zdeněk)
Foto
Slovo "zdravější" bych použít nechtěla, ale méně rizikový jistě je - nic tu nehoří a neobsahuje tak tisíce chemikálií, které vznikají při hoření, jako tabákový kouř.
Dobrý den, přes den kouřím cca 6 cigaret, večer doma nahrazuji nikotinovými žvýkačkami, cca 3-4 kusy. Takto to praktikuji už asi půl roku ale stále mi žvýkačky nedokáží nahradit cigaretu. Můžete mi poradit něco jiného, kromě nikotinových tabletek? (Michal)
Foto
Ano, existují dva léky, které může předepsat lékař - kterýkoli lékař nebo lékař v Centru pro závislé na tabáku, kontakty na WWW.SLZT.CZ
Dobrý den, od 1.1..2014 nekouřím.Byla jsem silná kuřačka 20-25ks denně.Nyní mám čím dál tím větší chuť na cigaretu než před dvěma měsíci.Jsem na sebe hrdá, že jsem s tím dokázala po 30letech praštit, ale nyní mám velké obavy, aby jsem tomu svinstvu nepodlehla. Já chci být nekuřačkou, jen to našeptávání ...Prosím o radu, jak zahnat touhu ...Vím, každý řekne netrkat do pusy, ona tam sama neskočí,ale někdy ty pocity jsou opravdu skličující. Velice děkuji.(Aneta)
Foto
Především buďte dál hrdá a nekuřáctví si užívejte! Důležitý je právě pocit radosti, že jste se toho zbavila. Důležité je nevzpomínat na kouření nostalgicky, jako na něco, o co jste chudáku přišla a co teď máte ze života. Naopak, mít radost, že si to "drahé svinstvo" už nemusíte kupovat. Přirovnáváme to celé k rozvodu: s partnerem jsme taky zažili něco hezkého, ale z nějakého důvodu jsme se rozhodli se rozvést a jsme to my, kdo ten rozvod chtěl, ne že cigareta Vás opustila a co tady teď bez ní - naopak, jsme rádi, že konečně z našeho života vypadla. Ten pocit radosti je třeba si pěstovat. Dobrý je také pohyb (vyplavení "hormonů štěstí"). Vzpomeňte si nadobu, kdy jste nekouřila - chuť kouřit Vás nenapadla, stejně jako řadu nekuřáků, které ve svém okolí nejspíš máte. Jakmile Vám dojde, že jste ráda, že jste se cigaret zbavila, budete mít pokoj. nejhorší období abstinenčních příznaků máte už za sebou. Chuť kouřit může vyvolat jedině právě nostalgické vzpomínání na některé situace, kdy jste kouřila - je třeba mít plán, jak si udělat RADOST jinak (vymačkat si pomeranč do hezké sklenice, vyčistit si zuby, sníst maliny...).
Dobry den, kourim denne 1-5 slim cigaret. Chtela bych uplne prestat, ale vymlouvam se na to , ze i nikotin telo potrebuje, jak na to?(Ludmila)
Foto
Je celkem jedno co kouříte, spíš záleží na tom, JAK koříte: kolik potažení, jak hluboko vdechnete, jak dlouho v sobě kouř zadržíte. Tělo nikotin zcela jistě nepotřebuje a přechodná doba abstinenčních příznaků se dá překonat s léky.
Chtěl bych přestat kvůli zdravotním problémům,ale jak na to?(Jaromír)
Foto
Viz předchozí odpovědi.
Dobrý den paní doktorko, rád bych se zeptal co říkáte na pomoc při odvykání kouření (snižování dávky nikotinu) pomocí e-cigarety? A jaký na ní máte názor? Děkuji za odpověď(Jirka)
Foto
Zatím se neví, zda může opravdu pomoci - jednu studii s nimi nyní začínáme, pak budeme vědět víc. Naše Centrum pro závislé na tabáku má tel 224 966 608.
Dobrý den Na kolik Prosím vás vyjdou ty léky na snizeni abstinencnich příznaků?(libor)
Foto
Jak bylo uvedeno: stojí asi tolik, jako krabička cigaret denně, tedy kolem 2000 měsíčně. měly by se užívat 3-6 měsíců - čím déle, tím jsou účinnější. Kouření jste se taky nenaučili za paád dnů, ale trénovali jste pečlivě léta. Je zajímavé, jak ochotně nosí kuřáci peníze do trafiky... Na léky nyní přospívá zdravotní pojišťovna OZP (207) částkou 4000 Kč.
Dobrý den. Zajímalo by mě,zda by pomohla při odvykání kouření hypnoza. Děkuji za Váš názor.(Marie)
Foto
Hypnóza je na rozdíl od biorezonance metodou, která se v medicíně používá a může být v některých případech účinná. U kouření zatím účinek popsaný nebyl, ale pokud máte pocit, že je to právě to, co Vám pomůže přestat, klidně to zkuste.
Dobrý den, je mi 35 let, jsem silná kuřačka a nedávno mi gynekolog řekl, že bych neměla brát hormonální antikoncepci. Prý proto, že dost kouřím. Můžete mi to vysvětlit? (Kamila)
Foto
Pokud Vám gynekolog odmítl předepsat hormonální antikoncepci kvůli kouření, máte štěstí na skvělého gynekologa! Při současném užívání hormonální antikoncepce a kouření se totiž významně zvyšuje riziko cévní příhody (mozková mrtvice, embolie, srdeční infarkt). Je absurdní, že v médiích jsou zprávy o nebezpečí některých těchto léků, aniž by se zmínilo, že kuřačka by je vůbec užívat neměla. Proto bych ráda doporučila všem kuřačkám, které hormonální antikoncepci užívají, aby přestaly kouřit. měl by to ovšem udělat jejich gynekolog, případně jim pomoci cigaret se zbavit.
Dobry den, za posledni dva roky jsem se snazila prestat kourit 3x (za pomoci nikotinovych naplasti i zvykacek), maximalne jsem to vydrzela 4 dny. Kourim asi 30 cigaret denne. Moje abstinencni priznaky jsou pokazde stejne, spim s prestavkami 18 az 20 hodin denne, trpim prujmy a nejsem schopna nic snist, jsem uplne nefunkcni, nicmene musim chodit do prace. Jake mam jeste moznosti? (Adamkova R.)
Foto
Pravděpodobně by Vám pomohl některý z léků na recept, kontaktujte některé z Center pro závislé na tabáku na WWW.SLZT.CZ , případně se obraťte na svého lékaře.
Chci přestat kouřit.Jak na to když je chut na cigaretu silnějši.(zdenka.k)
Foto
Chuť či potřebu dávky nikotinu (drogy) významně snižují léky. Ovšem nikomu nezabrání kouřit, jak bylo uvedeno vjedné z předchozích odpovědí.
Dobrý den,kouřím elektronickou cigaretu-je stejně škodlivá jako obyčejná?Díky.(staraovce)
Foto
Elektronická cigareta není jednoznačný pojem, je jich u nás na trhu přes 400 a velmi se liší. Obecně je to ale zařízení, v němž se zahřeje tekutina (glycerin) na teplotu kolem 100 stupňů, vytvoří se viditelná pára s nikotinem, kterou kuřák vdechne a vydechne, ta se pak rozplyne. Je tedy uspokojena potřeba vidět "kouř", ačkoli skutečný kouř tu není, to je jistě pozitivní, protože se nevdechují tisíce chemikálií jako z cigaretového kouře. Neprodukují se taky nedopalky a nehrozí riziko požáru (pokud neexploduje např. vadná nabíječka). Není ovšem žádná regulace těchto výrobků a proto jsou velmi různorodé a v některých opravdu prokázali toxické látky - vždy ale v menší míře než v kouři cigaret. Riziko pasivního kouření je tu blízké nule, ale asi bychom nechtěli normalizovat kouření tam, kam už dávno nepatří, v divadle či podobně, tedy by se asi neměly užívat tam, kde se nesmí kouřit. Nikotin se z nich vstřebává snadno a i když je většina českých kuřáků už vyzkoušela, jen asi 7 % si je koupilo opakovaně, někdy řeknou, že kouří víc než předtím (zvykli si na vyšší dávku nikotinu). Vliv na odvykání od kouření zatím není jasný - v našem centru právě začínáme studii s jednou začkou těchto elektronických ciagaret. Je fakt, že kydyby na ně přešli všichni kuřáci klasických cigaret, znamenalo by to výzmané snížení nemocí a předčasných úmrtí.
Dobrý den, chtěl bych paní doktorce moc poděkovat, chodil jsem k ní na odvykání a nyní již 6 let nekouřím, kouřil jsem 25cigaret denně, ještě jednou moc děkuji. Radek (Radek)
Foto
Děkuji za dobrou zprávu a zdravím. Většina našich pacientů dnes přichází na doporučení předchozích našich pacientů, to nás samozřejmě těší.
dobrý deň, fajčím tak 15 cigaret denne, skosila som už aj pána Prokopjuka...určite ho poznáte....v škoku som odišla domov a vydržalo mi to dva dni, až som prišla na to, že je to demagog a že stále mám chuť na cigaretu.....je možné sa obrátiť priamo k Vám? a platí sa za to prosím? ďakujem (Marunka)
Foto
Jistě, naše kontakty jsou mezi Centry pro závislé na tabáku na WWW.SLZT.CZ, teď začínáme i studii s elektronickou cigaretou. Pokud jde o metody pana Prokopjuka nebo biorezonanci a podobné: bohužel jsou to nesmysly, které "netahají nikotin z těla", jak slibují, ale jen peníze z kapes kuřáků, kteří chtějí přestat a nejde jim to - takových je totiž většina. Mívají jen živnostenský list na poskytování služeb, vyhýbají se slovu léčba, jinak by byli žalovatelní. Jistě s nimi někdo kouřit přestane, protože tam přijde rozhodnutý a připravený přestat, navíc zaplatí - "přece si teď nezapálím". Je to ale jen efekt placeba, stejně by působilo, kdybych řekla: Dejte mi 2000 korun a stoupněte si na minutu na levou nohu a přestanete kouřit....
Zdravím Vás paní doktorko - chci znát Váš názor - s odvykáním kouření chce asi přestat najednou, prostě vyhodit nedokouřenou krabičku. Určitě snižování počtu vykouřených cigaret je asi k ničemu že?(Daniela)
Foto
Ano, máte pravdu, lépe přestat najednou. Ale pokud se to někomu nedaří, může počet cigaret snižovat, ale za současného používání některého ze tří léků závislosti na tabáku a to proto, aby se zabránilo kompenzačnímu kouření: závislý kuřák potřebuje svou dávku nikotinu a když by bez léků kouřil méně cigaret, bude je kouřit intenzivněji (více potažení, hlouběji vdechne, déle v sobě kouř zadrží) a dostane tak do sebe větší dávku tisíců chemikálií obsažených v tabákovém kouři. Navíc omezování počtu cigaret by mělo být vždy jen na dobu týdnů či maximálně měsíců s cílem abstience.
Rád bych se dověděl jak na to?(Honza F.)
Foto
Podobných otázek je tu mnoho, tedy trochu podrobněji. Především to musí být opravdu Vaše přání. Pokud to zkoušíte "jen tak" a podaří se, je to prima, ale to se povede jen asi 5 kuřákům ze 100. Pokud to nejde, je dobré vyhledat lékaře - kteréhokoli, nebo některé z Center pro závislé na tabáku, či se poradit v lékárně - Centra i zapojené lékárny jsou na WWW.SLZT.CZ. Kouření totiž není zlozvyk, ale nemoc - závislost na tabáku má diagnózu F17. Péče lékařů a sester v Centrech pro závislé na tabáku je hrazena ze zdravotního pojištění, léky si případně kuřák musí koupit v lékárně. Nyní na ně přispívá pojišťovna 207 (4000 Kč). Cena léků je zhruba rovná ceně krabičky cigaret denně. Vlastní léčba má dvě části: 1. změnu denních streotypů, prožívání dne a 2. léčbu abstinenčních příznaků léky. Podstatné je, že žádný lék nikomu nezabrání kouřit - nesáhnout po cigaretě musí každý sám. Proto v našem Centru pro závislé na tabáku trvá vstupní intervence kolem 2 hodin: mluvíme o tom, co místo kouření v určitých situacích dělat jiného, jak se vyhnout vnějším podnětům, které chuť kouřit vyvolávají, jak mít radost z odložení cigaret, jak zvládat stres, jak nepřibrat a podobně. U většiny pacientů se domluvíme i na lécích, protože k nám chodí kuřáci silně závislí, kterým léky výrazně uleví od abstinenčních příznak. Abstinenčními příznaky jsou hlavně chuť na cigaretu, nervozita, špatná nálada, smutek, úzkost, deprese, hlad, zvyšování hmotnosti, nesoustředěnost.... To vše se léky potlačí a hlavně, po několika týdnech se většina upraví. Důležité je správné očekávání: léky nejsou proti kouření, ale proti abstinenčním příznakům. Pacienty sledujeme rok od poslední cigarety. Podrobně je průběh návštěv v našem centru popsán na WWW.SLZT.CZ - Centra pro závislé na tabáku, pod mapkou center je Informace pro pacienty ke stažení.
Dobrý den, dá se kouření dejme tomu 10 cigaret denně přirovant k něčemu ve vztahu ke škodlivosti? Třeba k alkoholu nebo tak?(Díky Ráďa)
Foto
U cigaretového kouře neexistuje bezpečná dávka, každá cigareta poškozuje. Pokud se porovnávalo znečištění vzduchu garáže po 30minutovém chodu motoru nebo po vykouření 3 cigaret během 30 minut, ukázalo se, že kouření znečistilo vzduch garáže asi 3-10x více než motor auta, podle toho, co se měřilo. Tedy to je pro přestavu porovnání rizika: strčit nos k výfuku je asi méně rizikové než kouřit cigaretu. Ptal byste se podobně, zda čichat do výfuku jen 10x denně nevadí? Pokud jde o alkohol: většina z nás jej pije bez toho, že bychom byli závislí, závislých je jen asi 4 % konzumentů alkoholu. U cigaret je závislá naprostá většina, asi 80 % - to je také důvod, proč si u nás zhruba 1 750 000 lidí denně kupuje něco, co vůbec nechce, tedy cigarety. Alkohol je u nás příčinou asi 4-6000 úmrtí ročně, kouření 16 000. A ještě jeden rozdíl: u alkoholu existuje bezpečná dávka, která může mít i příznivý vliv na tělo - to u cigaret absolutně, není, poškozuje každá cigareta, dokonce i pasivní kouření.
Dobrý den paní dr. Zajímalo by mne, jestli můj syn 18 let, který kouří může mít dipozice pro vznik rakoviny plic, po mém otci, taky kuřákovi, který na rakovinu plic zemřel??? Já myslím, že ano , syn tomu nevěří, děkuji za odpověď, hezký den.(Jana. K)
Foto
Krátce řečeno, ano. Stejně tak může zdědit určitý typ receptorů, na které se navazuje nikotin, tedy například se může stát rychleji a silněji závislým na kouření než někdo jiný.
Dobrý den, jsem silná kuřačka, vykouřím krabičku a někdy i více denně. Je mi 28 a chtěla bych otěhotnět. Vím, že je to sobecké, ale nedovedu si představit, že bych musela úplně přestat kouřit. Bojím se, že by mně to tak stresovalo, že bych to bylo pro těhotenství ještě horší. Jaká je únosná mez pro to, aby dítěti nikotin škodil co nejméně?(Danina)
Foto
Opět téma stresu: to je typický důvod, proč se sahá po cigaretě. Co ve stresu pomůže, je rychlé a silné vyplavení "hormonů štěstí" několik vteřin po ptažení, pocit odměny - to je ale krátkodobé, za pár minut odezní a je třeba další dávky. Ve stersu také pomáhá odvrácení pozornosti od problému k cigaretě - je třeba ji zapálit, mít v ruce, v puse, manipulovat s ní, navíc je kuřák naučený mít ji pořád u sebe, po ruce, může po ní kdykoli sáhnout. To se ale dá nahradit jinou hračkou - kamínek, masážní balonek, hlavolam, inteligentní plastlína - cokoli, co můžete u sebe nosit stejně jako cigarety. No a pokud ještě kouříte, počíteje si minutu předtím pulz a pak minutu po cigaretě: srdeční akce se určitě zrychlí, takže napočítáte více úderů za minutu. To je měřitelný vliv masivního vyplavení stresových hormonů po cigaretě, tedy jinak řečeno, CIGARETA STRES ZHORŠUJE, i když to vnímáte opačně. (To je také jedním z důvodů sníženého spalování energie po odložení cigaret, jak popsáno v předchozí odpovědi). Je dobré naučit se některou z metod relaxace - třebajen se rovně posadit, zhluboka nadechnout, zadržet dech co nejdéle, teprve pak vydechnout... Abstinenční příznaky, které se mohou u silného kuřáka, jakým jste, objevit, lze velmi účinně odstranit či minimalizovat léky. Je to jednak nikotin volně prodejný v lékárně (žvýkačka, náplast, ústní sprej nebo pastilka), jednak dva léky vázané na recept. Může je předepsat kterýkoli lékař. Podrobněji Vám mohou poradit v některém z Centre pro závislé na tabáku - kontakty na WWW.SLZT.CZ Pokud jde o těhotenství, je odložení cigaret to nejdůležitější, co nejen pro své dítě, ale i pro sebe můžete udělat. S léky by to mělo jít snsitelnou cestou.
Dobrý den. Já mám obavy, že když přestanu kouřit, tak přiberu na váze. A co pak s tím.Cigarety mě také dělají dobře na vyprazdňování. Bez nich to už ani nejde.A co pak s tím??(Alena)
Foto
Největší obavu byste měla mít z kouření, z každého potažení. Každá cigareta poškozuje - kouř obsahuje několik tisích chemikálií a u mnoha nelze stanovit bezpečnou dávku, jejich účinky jsou totiž bezprahové. Ale rozumím Vaší obavě z přibrání - to se opravadu může stát. Má to jednak mechanický důvod: pokud místo kouření jíte, zejména sladké, tučné či moučné, prochopitelně přiberete. Ale můžete přibrat, i když jíte a hýbete se stejně jako když jste kouřila: důvodem je vliv nikotinu na metabolismus. Jednu souvislost jste popsala, nikotin opravdu urychluje peristaltiku (pohyb) střeva, hlavně jeho konečné části a po odložení cigaret se proto může objevit zácpa. Trvá však většinou jen 2-4 týdny, pak se zažívání upraví. Může ale obtěžovat a radíme jít alespoň jednou denně na velkou, dosáhnout toho nejlépe dietní cestou (kombinace jídel, hodně zeleniny, tekutin, třeba hodně olivového oleje do salátu....) nebo mírná projímadla, jako psyllium nebo laktulózu. Nikotin ale také zpomaluje vyprazdňování žaludku, tedy bez nikotinu můžete mít dřív hlad, hlad je také jeden z abstinenčních příznaků. No a konečně nikotin může zvyšovat (ne u každého) bazaální metabolismus, tedy základní spalování energie a sice tím, že se po něm vyplavují stresové hormony (např. adrenalin). Zvýšením stresu po cigaretě se tak spaluje energie. Pokud přestanete kouřit, úroveň stresu se sníží (!) a tím se také sníží metabolismus. Průměrně se přibere 4-5 kg během prvního roku bez cigaret, ale většina nepřibírá, naopak malá skupina může nabrat kil více. Dobrá rada je také zapisovat si vše, co sníte - kromě neslazených tekutin: kolik gramů, čeho, případně kdy. Večer si můžete sami spočítat (vyhledat v googlu "energetické tabulky", či navštívit www.stob.cz), kolik energie jste snědli a včem byla chyba či co naopak kalorické moc nebylo. Obložte se zeleninou (pozor na ovoce - to má kolem 3000 kJ/kg), pijte 3 litry vody denně a sportujte. Zvýšení hmotnosti pomohou zabránit také léky závislosti na tabáku. Kontakty na centra pro závislé na tabáku najdete na WWW.SLZT.CZ. Věnovala jsem se této odpovědi obšírněji, protože na toto téma je tu několik dotazů.
Dobrý den.Moc pozdravuju Mudr.Králikovou za to,že nám pomáhá v boji proti kouření.Sama jsem hodně kouřila,nyní už 4 roky používám žvýkačky Nicorette.Vím,že je to dlouhá doba.Prosím paní Dr.Králikovou,aby mi odpověděla,jak snižovat počet žvýkaček.Denně jich spotřebuju asi 10.Prosím,aby nebyla zveřejněna má PC adresa.Děkuji za odpověď..(kopretina)
Foto
Děkuji, ale nemyslím, že se zabývám bojem - to, co nabízíme, je léčba závislosti na tabáku. Především gratuluji k odložení cigaret. Žvýkačky jsou nejčastější formou náhradní léčby nikotinem, u níž závislost na nikotinu může přetrvávat a asi v 5 % se užívají déle než rok. Samo o sobě to nevadí, ale chápu, že to může obtěžovat. Máme v našem centru pro závislé na tabáku pár podobných pacientů a prakticky u všech se podařilo žvýkačky odložit po několikaměsíčním užívání Champixu (lék vázaný na recept = musí předepsat lékař).