Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kouření je ještě nebezpečnější: Chemií zvyšují výrobci návykovost!

Výrobci se snaží udržovat závislost na cigaretách chemikálie. Alespoň takové je obvinění organizace Kampaň za děti bez tabáku.
Výrobci se snaží udržovat závislost na cigaretách chemikálie. Alespoň takové je obvinění organizace Kampaň za děti bez tabáku.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Petr Šour - 
26. června 2014
21:33

Kouření je mor. A dnes je ještě nebezpečnější než před 50 lety! Mohou za to tabákové koncerny, které do tabáku ilegálně přidávají látky, které z kuřáků dělají mnohem rychleji a spolehlivěji závisláky!

S tímto obviněním přišla charitativní organizace Kampaň za děti bez tabáku na základě bádání lékařů, vědců a faktů prezentovaných v dokumentárních filmech o nelegálních praktikách tabákových koncernů. Dnešní kuřáci mají mnohem větší šanci dostat rakovinu a chronickou rozedmu plic než ti v roce 1954, a to dokonce i v případě, že kouří méně cigaret.

Tabákové firmy se totiž ze strachu o úbytek zákazníků a tím pádem snížení zisků naučily za posledních 50 let používat značně nekalé a otřesné praktiky. Do cigaret přidávají chemikálie, které umějí způsobit, že kuřák:

1) se rychle a zaručeně stane na tabáku závislým
2) snadněji inhaluje kouř
3) necítí škrábání v krku
4) dostane nikotin do mozku rychleji

5 nekalých triků tabákových firem

Bronchodilatační látky

Rozšiřují plicní cesty, umožní tak tabákovému kouři snadněji pronikat do plic.

Zvýšený nikotin 

Tabákové firmy mají zcela ve své moci dávkování nikotinu v cigaretách. Čím vyšší množštví nikotinu, tím dříve se u kuřáka ozve závislost.

Pórované filtry

Póry ve filtrech umožní kuřákovi pořádně a hluboko si potáhnout z cigarety. Karcinogeny tak putují hlouběji do plic. Taky se krátí čas kouření a tudíž roste spotřeba.

Příchutě

Lékořice, čokoláda nebo mentol přidaná do tabáku sníží u kuřáka pocit škrábání v krku, o totéž se starají různé další chemikálie (kyselina C5H7O3, cukry a acetaldehydy). Nové příchutě navíc spolehlivě přitáhnou ke kouření děti a mládež.

Čpavek

Sloučeniny čpavku zrychlí cestu nikotinu do mozku kuřáka.

Zobrazit celou diskusi