ONLINE CHAT
Dobrý den paní Králíková, mám 2děti ve věku 9 let. Já s manželem jsme kuřáci, ale ne tak silný . Nicméně před dětma kouříme vyjimečně, ale kouříme i když vím, že to není v pořádku. Také dětem vysvětlujeme, že to není dobré, ale faktem je, že to u nás vidí:-(. Mohu nějak předejít tomu, že budou kouřit? Já bych přestala, ale manžel určitě ne. Kouříme jen na balkoně hlavně když jsou děti třeba v pokojíku.Dala byste mi nějaké doporučení jak předejít tomu, že budou kouřit? Moc děkuji za odpověd a přeji krásný den Dvořáková(Dvořáková)
Foto
Viz předešlé odpovědi včetně "očisty" po kouření na balkókě.
Dobrý den, můj 17ti letý syn hraje vrcholově fotbal. Vzhledem k tomu, že působí v ligovém týmu, je tento sport fyzicky náročný. V poslední době se rozšířilo mezi kluky žvýkání tabáku tzv."moist snuff".Mezi mládeží jde hláška, že tento druh tabáku je zcela neškodný. Pouze jim pomáhá po náročném a vypjatém zápase - necítí se prý unaveni, mají pocit uvolněnosti zkrátka jsou víc v pohodě. Ráda bych se zeptala, jaké látky tento tabák obsahuje a jak negativně či "pozitivně" působí. Tento trend se rozšířil bohužel už i mezi podstatně mladší děti - sportovce (10-12 let), mnohdy o tom rodiče ani nevědí. Díky moc za Vaši odpověď a přeji hezký den(Kateřina Langerová)
Foto
Pozitivně určitě nepůsobí. Tato forma tabáku (porcovaný tabák) se nesmí v EU prodávat, výjimku má Švédsko, ovšem lze jej koupit přes internet. Obsahuje tabák a tedy samozřejmě nikotin - odtud pocit "v pohodě", ovšem krátkodobý - po čase vznikne závislost a bude třeba stálých dávek, případně se přejde na kouření. Je to ovšem zajisté méně riziková forma užívání tabáku než kouření (neprodukuje kouř). Pokud jde o fotbal, mohl by se syn podívat na FC Barcelona: mají kampaň za nekuřáctví, respektive za neužívání nikotinu, ani v této formě.
Dobrý den paní doktorko, moje snacha běžně kouří v místnosti, kde jsou moji vnuci. Snažím se jí vysvětlit, že i pasivní kouření škodí zdraví, ale nedá na mě. Co by pomohlo? (Daniela Zíková)
Foto
To nevím, jaký argument pro ni bude důležitý. Pokud rodiče sami kouří a nemohou nebo nechtějí přestat, neměli by aslespoň kouřit doma a v autě. Nejen že tak bude dítě vnímat nekuřácké prostředí jako normu, ale nebudou je poškozovat: pasivní kouření opravdu způsobuje dětem záněty dýchacích cest, ale i leukémie, nádory jater (hepatoblastom), opakované záněty středního ucha a mnoho dalšího. Také pokud rodiče kouří venku, měli by se po návratu k dítěti převléci a omýt si obličej, ideálně i vlasy - ulpívají na nich totiž zbytky toxických látek z kouře (kouř "z třetí ruky"). To se týká také povrchů místností, kde se už dávno nekouří, ale dříve kouřilo - koberce, záclony. V některých zemích je zakázáno kouření v domácnosti, kde žije dítě nebo v autě, kde dítě jede.
Dobrý den, učím na střed ní škole a mnoho našich žáků kouří. A to i ti, ze sociálně slabších skupin. Já vůbec nechápu, kde ty děti vůbec berou na cigarety - vždyť stojí 80 nebo 90 korun? Ani já, kdybych byl kuřák, bych si takhle drahé kuřivo nemohl kupovat. Co si o tom myslíte? Měly by být cigarety ještě dražší, aby byly pro mládež cenově ještě nedostupnější?(Jaroslav)
Foto
Určitě ano. Aby byly stejně dostupné vzhledem k příjmům jako před 20 lety, musely by stát téměř dvojnásobek. Právě děti jsou na cenu nejcitlivější a vysoká cena cigaret daná daní je nejúčinnějším kamínkem mozaiky komplexní prevence. Navíc na tom stát vydělá: za méně prodaných cigaret s vyšší daní by vybral VÍCE PENĚZ do státního rozpočtu. Ptejte se tedy poslanců, proč to nehtějí.
Dobrý den, jak správně reagovat v případě, že nachytám své dítě při kouření (nebo vím, že kouřilo)? Liší se reakce i podle věku dítěte? Děkuji za odpověď.(Pavlína)
Foto
Viz předešlé podrobnější odpovědi. Určitě ale nekřičte, netrestejte, spíš vysvětlujte, že ztrácí svobodu a sedá na lep těm, kdo chtějí vydělat na jeho naivitě. Viz výše.
Dobrý den, problém vidím v tom, že dítě začne kouřit, aby se dostalo do party. Je to síla davu. Kouříš, můžeš s námi kamarádit, nekouříš, jsi mimoň. Jak si poradit s tímhle? Je předppoklad, že dítě kouřit nechce, protože mu to nechutná, ale dělá to kvůli partě. Jak to vysvětlit dítěti? Předem děkuji za ódpověď.(Kamila P.)
Foto
Viz jedna z předešlých odpovědí na podobnou otázku. Ještě bych dodala, že právě jen silná osobnost dokáže odolat, naopak to, že bude kouřit s partou, je projev slabosti. Vím, že se to snadno řekne.... Ale podporujte sebevědomí dětí, učte je odmítat. Jedna naše pacientka seděla s kamarádkou na Silvestra, už 3 měsíce nekouřila. Kamarádka jí stále nabízela: tak si vem, jenom jednu, vždyť je Silvestr, od zítra zase nebudeš....a podobné řeči. Naše pacientka odolávala, pak si jednu cigaretu vzala, zlomila ji a hodila do popelníku: Tak jsem ti vyhověla, vzala jsem si, a ty snad vidíš, že nechci kouřit.
jsou cigarety slim nebezpečnější nebo "jen" stejně nebezpečné jako ostatní cigarety ?(irena)
Foto
Viz jedna z předešlých odpovědí.
Tak jak to vidíte p. kolegyně. Schválí poslanci návrh ano na zářijové schůzi??(Pavel Poštulka)
Foto
To opravdu netuším. Nekuřácké protory jednou budou i u nás, argumenty jsou jasné. Tabákový průmysl se to ovšem snaží co nejvíce oddálit - klesl by totiž prodej cigaret (nikoli příjem pohostinského průmyslu, ten naopak vzroste, protože do restaurací začne chodit víc lidí). Pokles prodeje cigaret má tři důvody: někteří přestanou kouřit (byla to poslední kapka k jejich rozhodnutí), většina nepřestane, ale omezí (musí jít kouřit ven) a hlavně, méně mladých začne (první cigarety v restauraci jsou velmi snadná). Každopádně by bylo dobré zeptat se těch, kdo budou hlasovat proti zákazu, na důvod, proč hlasovali proti přání 80 % voličů, proti ekonomickému zájmu státního rozpočtu a ve prospěch pouze několika set zaměstnanců tabákového průmyslu.
Paní doktorko, moje čtrnáctiletá kouří. Můj otec byl silný kuřák a umřel na rakovinu plic, jeho bratr také. Hrozím jí rakovinou a nic. Prý jí to chutná a přestávat nebude. Co poradíte?(Hana K.)
Foto
Mezi dotazy je mnoho podobných, zaměřených na děti. Odpověď není jednoduchá. Především bych nestrašila rakovinou nebo infarktem, to je něco, co se dětí vůbec netýká a může působit naopak: děti dělají rády riskantní věci. Jedna reklama kdysi byla na cigarety "Smrt" (Death) a měla slogan: Podílejte se aktivně na výzkumu rakoviny, kuřte naše cigarety. Děti víc než rakovina zajímá, že kouření zhoršuje pupínky, zápach z úst, kvaltu pleti, urychluje vznik vrásek, způsobuje impotenci u mužů, že stojí hodně peněz. Spočítejte dětem, co se dá koupit místo cigaret za den, za týden, za měsíc, za rok (konkrétní věci, jako ipad a podobně) - to je zaujme. Také je to snaha po svobodě a rebelství, podobat se dospěým: tady je třeba vysvětlitm že kouření neznamená svobodu, ale naopak většinou doživotní otroctví, že to není "dospělé rozhodnutí", ale naopak "dětská nemoc". Výrobci cigaret vědí, že musejí své zákazníky dostat do závislosti dřív, než oni dostanou rozum. Soudnost se vyvíjí kolem 14.-15. roku. Dospělí lidé kouřit prakticky nezačínají a naopak, většinou by se toho rádi zbavili - 7 z 10 by raději nekouřilo.
Dobrý den, máte mezi svými odvykacími pacienty i děti? A jaké bylo nejmladší? A kolik léčba stojí? (Tamariška)
Foto
Léčba v Centrech pro závislé na tabáku je hrazena ze zdravotního pojištění, kuřáci si případně kupují jen léky. Ve věku do 18 let je třeba přijít s někým z rodičů.
Také jsem kouřil, je to asi před dvaceti lety. Ale vždycky jsem tvrdil, že když člověk už jednou kouřil, jakoby si prolomil v hlavě blok a proto může kdykoliv znovu začít. Myslím, že ta hrozba je už trvalá. Může na tom něco být nebo je to jen má domněnka?(Tonda)
Foto
Ano, máte pravdu - viz jedna z předešlých odpovědí.
Považujete cigarety slim a cigarety s příchutí za nebezpečné a "iniciační"? (Blanka)
Foto
Ano, budí dojem štíhlosti, jsou zaměřené zejména na dívky, které mívají problém s váhou. Proto je direktiva EU chtěla zakázat, tabákový průmysl ale prosadil, že k tomu nedošlo. Škoda.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - je pravda, že z kuřáka se už nikdy nemůže stát nekuřák, ale jen abstinující kuřák? Myslím tím - zmizí někdy ta chuť? Jsou takové případy? Dá se to nějak podpořit? Sama jsem před rokem přestala a stejně si občas představuji ten příjemný pocit při zapálení. Jednou jsem už dokázala na rok přestat, ale pak jsem se k tomu zase vrátila. Nechci, aby se to opakovalo, ale mám pocit, že ta chuť prostě nikdy nezmizí. Děkuji za odpověď(Tereza)
Foto
Máte pravdu, závislý kuřák už může být jen trvale abstinujícím. Pokud jde o chuť, podstatný je způsob, jak na kouření vzpomínáte: právě představa cigarety spojená s příjemnými pocity většinou vyvolá chuť kouřit. Dokud budete na kouření vzpomínat takto nostalgicky, budete mít chuť kouřit. Jakmile se taková myšlenka objeví, měla byste zpozornět: opravdu by bylo hezké kouřit? Jestli ano, kuřte. Ale jestli kouřit nechcete a z nějakého důvodu jste chtěla a dokázala přestat, jaké hezké? Je třeba mít radost, že jste se cigaret zbavila. Přirovnáváme to k rozvodu: s partnerem člověk většinou prožil také něco hezkého (jako kuřák s cigaretami), ale z nějakého důvodu se rozhodl rozvést. A podstatné je, že to nejsou cigarety, které vás opustily a co vy teď tady bez nich - jste to vy, kdo ten rozvod chtěl. A jste ráda, že vypadly z vašeho života. K tomuto pocitu se stále vracejte.
Dobry den, ma dite kuraku vetsi dospozice k tomu, aby se samo stalo kuřákem? Dekuji.(Marcela)
Foto
Ano, dokonce i vnoučata a zřejmě i další generace. Dědičná dispozice k závislosti na nikotinu je přes 50 %.
Co si myslíte o e-cigaretách a vodní dýmkách, které jsou hodně populární mezi mládeží. Je to výraz trochu jiné kultury a přístupu, než cigarety, a o jejich škodlivosti se toho příliš neví.(Zdeněk, Brno)
Foto
Mezi nimi je zásadní rozdíl. Kuřák vodní dýmky vdechuje velmi koncentrovaný kouř, dokonce koncentrovanější než z cigaret, tabák tam totiž hoří při nízké teplotě, spíše doutná a spalování je nekvalitní. Časté jsou ortavy oxidem uhelnatým, které se nejdřív projeví pocitem "na vodě", lehkou závratí: kuřáci si myslí, že prožívají blahodárné omámení vodnicí, ale jsou přitom přiotráveni. E-cigarety naopak žádný kouř neprodukují. Při potažení se díky baterii zahřeje tekutina (většinou glycerin, většinou s nikotinem) a kuřák vdechne jakousi páru, zbytek vydechne, ten se pak rozplyne. Dostane tedy svou dávku drogy (nikotinu) bez těch několika tisích chemkálií, které jsou v kouři. Problém je, že e-cigarety nemají prakticky regulaci, na trhu je asi 500 značek. Každopádně ale riziko jak pro kuřáka, tak pro okolí, je ve srovnání s kouřením zcela zanedbatelné.
Kamaradka je silna kuracka, která je tehotna a gynekolog ji radi neprestavat kourit v tehotenstvi, ze by to mohl byt pro dite sok. Jaky je vas názor? Dekuji.MV(Michaela)
Foto
Takové doporučení nemá absolutně žádný podklad a je v rozporu se současnou medicínou. Každá cigareta poškozuje - jak matku, tak plod. Pokud je těhotná žena silnou kuřačkou a nemůže přestat bez léků, může si koupit v lékárně některou formu čistého nikotinu. Samotný nikotin je vždy lepší než nikotin z cigarety, kde jej kuřák vdechuje spolu s několika tisíci chemikálií. Pokud byste mi chtěla poslat (neveřejně, přes redakci) kontakt na toho gynekologa, ráda mu pošlu příslušnou literaturu.
Nevíte o pomoci odvykání kouření poblíž Č.Budějovic?(Vaše jménoLiba)
Foto
Ano, centrum je v nemocnici - kontakty na WWW.SLZT.CZ (Centra pro závislé na tabáku, případně Centra odvykání kouření v lékárnách)
Dobrý den, synovi je dnes už 22 let a studuje VŠ. Už 2 roky nekouřil a já byla spokojená, protože u nás v rodině nikdo nekouří a i jeho bratr 19 let kouření nesnáší. Jenže před měsícem se se synem rozešla přítelkyně a on to prý nedává a sem tam si zapálí. Mám strach, že začne znovu. Dá se to nějak rozmluvit... Děkuji. (Emilka)
Foto
Máte pravdu, že se ke kouření vrátí, je velmi pravděpodobné - většinou k tomu stačí několik cigaret, nejčastěji se závislost vrací už po jediné. Ostatně vlastně píšete, že se ke kouření už vrátil.