Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Chystáte se do Chorvatska autem? Přinášíme vám rady, jak se vyhnout problémům na cestě!

/
  • Vyrážíte na dovolenou do Chorvatska autem? Přinášíme vám rady, jak se vyhnout problémům na cestě.
    24. července 2016 ● 10:00

    Chorvatsko opět patří mezi nejoblíbenější destinace Čechů! Na tamní pobřeží vyráží nejčastěji autem, jenže… Letní prázdniny také bývají časem, kdy se nejčastěji opravují silnice a tak vás může čekat nejedna objížďka. Přinášíme vám rady, jak přežít čekání v koloně a na co si dát při dlouhé jízdě k moři pozor!

  • 1.

    Zatočte s únavou

    Jet nonstop! Tak na to si troufá spousta řidičů, jen aby byli co nejdříve u moře. Před dlouhou cestou si dopřejte dostatek odpočinku. Během cesty si naordinujte dostatek přestávek, které dodržujte! Energii na čerpanou na odpočívadle využijete, až se zaseknete v první koloně. Nezaskočí vás hlad, žízeň ani potřeba. A pozor! Maximální doba nepřetržitého řízení by neměla přesáhnout čtyři hodiny.

  • 2.

    Zákeřná káva

    Kofein, kofein, kofein, tak ten sice oddálí pocit únavy, jenže ten se může vrátit později a to v intenzivnější formě. Také je dobré pamatovat na to, že káva odvodňuje, a proto je velice důležité dodržovat pitný režim. Každou kávu, tak doplňujte vodou a nebojte se přidat i nápoje s cukrem, které řidičům snadno a rychle dodají energií.

    Chystáte do Chorvatska autem? Přinášíme vám rady, jak se vyhnout problémům na cestě!
    Autor: Vojtěch Blaha

  • 3.

    Pozor na dlouhé sezení

    Věděli jste, že dlouhé sezení při cestování může nést zdravotní rizika? Například jedním z nich je žilní trombóza! Podle odborníků by měla ideálně každé dvě hodiny následovat malá zastávka a protažení, které rozproudí krev v žilách. Ti, kdo mají žilní problémy, by se měli před cestou poradit s lékařem.

    Chystáte do Chorvatska autem? Přinášíme vám rady, jak se vyhnout problémům na cestě!
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Co s dětmi

    Jestliže na dovolenou vyrážíte i s dětmi, dobře se připravte! A to hlavně mějte dostatek jídla, které v kombinaci s teplým počasím děti ukolébá k spánku. Vždy se vyplatí mít po ruce i nějakou hru, která ratolesti na dlouhé cestě zabaví.

    Chystáte do Chorvatska autem? Přinášíme vám rady, jak se vyhnout problémům na cestě!
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Buďte připraveni!

    Pořádně na cestu vybavte i své auto. Výstražné pomůcky, jako jsou reflexní vesty a trojúhelník, si v autě uložte na dostupné místo, odkud je rychle vytáhnete. V případě poruchy není od věci mít powerbanku, kterou si můžete dobít telefon. Tak vás při volání pomoci nezradí baterka v mobilu. Vypovědět službu může i navigace, vyplatí se tedy mí ti klasické mapy.

    Záhřeb
    Autor: Shutterstock

    Fotogalerie
    6 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy