Pokud se o svůj vůz zodpovědně staráte průběžně během celého roku, nevyžaduje jeho jarní příprava výraznější zásahy.

Jenže skutečnost je spíš taková, že velká část motoristů se o svůj vůz průběžně po dobu roku nestará příliš pečlivě. Dokud jezdí, servis příliš neřeší, maximálně dají vyměnit olej. Přitom právě na jaře by měli dát zkontrolovat kondici vozu. Zimní výtluky prověří podvozek vozu, každodenní mrholení stírače a všudypřítomná sůl zase antikorozní ochranu.

Servisy proto právě nyní nabízejí jarní servisní akce, a to dokonce už od necelé stokoruny. A pokud vám doporučí nákup součástek či příslušenství, obvykle na to dají právě teď mimořádnou slevu.

Mytí je základem

S počátkem devadesátých let a masivním rozšířením galvanického pokovování karoserie se motoristé domnívali, že se s korozí svých vozů už nikdy nesetkají. Jenže opak je pravdou. Kvalita antikorozního ošetření moderních aut se velmi liší a bohužel se ukazuje, že dnes používané ekologické vodou ředitelné laky nejsou tak odolné například proti oprýskání od kamínků. O dříve vídaných nerezových výfucích už si můžeme nechat leda zdát. Stále tak zůstává požadavek na důkladnou očistu auta po zimě. S prvními jarními paprsky se tak u automobilových myček tvoří dlouhé fronty motoristů, kteří chtějí dát autu aspoň to základní a smýt z něj sůl nachytanou během zimy. Radíme investovat o trochu víc do tlakové myčky, jejíž pomocí můžete vystříkat i skrytá zákoutí a podběhy blatníků. Bez dalších znalostí ovšem nedoporučujeme umývání motorového prostoru, jinak byste mohli nadělat víc škody než užitku.

Pokud chcete na vlastní oči vidět, co dokáže sůl udělat po čase s kovovými díly, podívejte se někdy na patky dopravního značení, zábradlí nebo sloupů veřejného osvětlení. Stejně může vypadat i podvozek auta, jestliže se poškodí ochranná antikorozní vrstva třeba oprýskáním od kamínků.

Autor: Shutterstock

Sázka na bezpečnost

Bezpečnost za volantem by měla být vždy na prvním místě. Někdy zhoršení technického stavu našeho auta nemusíme ani postřehnout a jsme přesvědčeni, že je vše v naprostém pořádku. Abychom případné závady nemuseli řešit za provozu, měli bychom svému automobilu dopřát pravidelný servis vozu. Pokud přemýšlíte, na jakou společnost se obrátit, radíme vybírat z autorizovaných servisů nebo dealerství. Budete mít jistotu, že provedou jarní servis se všemi náležitostmi a můžete s ním ještě získat různé bonusy jako poukaz na přezutí či vyvážení pneumatik. Navíc v autorizovaném servisu si můžete být jisti použitím originálních náhradních dílů. Na odvedenou práci také získáte šestiměsíční záruku, na náhradní díly se vztahuje dvouletá záruka.  

Proč do autorizovaného servisu?

  • Kvalita odvedené práce
  • Využití originálních náhradních dílů
  • Odborná diagnostika vozu
  • Průběžně školený personál
  • Záruka na práci i náhradní dílny