V minulých letech české pojišťovny svým klientům zaplatily na odškodněních za dopravní nehody více, než samy na pojistném vybraly. Protože se finanční ztráty pojišťoven prohlubovaly, povinné ručení počátkem roku zdražilo. Bohužel pro české řidiče však ještě vlna zdražování nekončí. Upozorňuje na to portál ePojisteni.cz, který je největším českým online pojistitelem.

Podle dostupných informací budou cenu povinného ručení znovu navyšovat zejména velké pojišťovny. Odborníci očekávají zdražení ještě alespoň o tři procenta. „Pokud však bude schválena novela zákona o pojišťovnictví, podle níž budou pojišťovny muset přispívat na fungování hasičů a záchranářů, může být růst cen povinného ručení až dvojnásobný,“ upozorňuje David Holý, marketingový ředitel ePojisteni.cz.

Právě společnost ePojisteni.cz však zdražování povinného ručení odmítá. „Našim klientům chceme poskytovat povinné ručení za stejné ceny, žádné zdražení neplánujeme,“ potvrzuje David Holý. Povinné ručení za nejnižší cenu dokáže ePojisteni.cz podle Holého nabídnout kromě stávajících klientů i klientům novým. „Pojištění můžeme nabízet levněji než pojišťovny samotné, a to díky velkým objemům pojistných smluv, výhodným podmínkám, které máme s pojišťovnami vyjednány a online fungování,“ vysvětluje Holý.

Řidičům, kteří si o cenách povinného ručení chtějí udělat co nejpřesnější obrázek, doporučuje David Holý využití online kalkulátoru. „Stačí vyplnit základní údaje o vašem automobilu a ihned se dozvíte, jaké podmínky vám jednotlivé pojišťovny nabízejí. Sami si pak můžete zvolit tu nejvýhodnější,“ líčí Holý. Zároveň upozorňuje, že vhodným výběrem pojišťovny lze cenu povinného ručení snížit o výrazné částky. „Průměrná úspora, které klienti s využitím online srovnávače ePojisteni.cz dosáhnou, činí 1750 korun,“ vypočítává.

Většina českých řidičů momentálně podle Holého stále platí za povinné ručení zbytečně vysoké částky. „Jde o lidi, kteří si buď neporovnali nabídky jednotlivých pojišťoven, nebo se bojí, že změna pojišťovny by byla časově a úředně náročná. Pravda je ale taková, že na ePojisteni.cz dokážeme nabídnout levnější povinné ručení 85 procentům českých řidičů a že uzavření nové smlouvy je velmi jednoduché,“ uzavírá Holý.