Svou ratolest byste také nenechali hrát si na parapetu okna ve třetím patře, proto vybírejte pečlivě. Blesk ví, které sedačky jsou nejlepší. Sedačku vybírejte podle váhy a výšky dítěte, nikoliv podle věku.

Při umísťování sedačky do vozu postupujte vždy přesně podle návodu, který ke každému zakoupenému kousku obdržíte: Dětská autosedačka musí být k sedadlu připoutaná pevně a zcela bez hnutí. Rovněž dítě musí být v sedačce upoutáno pevně. Mezi jeho tělem a popruhy by nemělo být více místa než k prostrčení ploché dlaně. Nezpaomínejte na dostatečné pohodlí pro dítě, zvláště, pokud cestujete často a daleko.

Tuhle nebrat!

O koupi nafukovací autosedačky Easycartseat Inflatable ani neuvažujte!
Autor: archiv Blesku
Raritou mezi propadáky je nafukovací verze Easycartseat Inflatable, kterou český výrobce Gumotex prodával na domácím trhu pod značkou Bedi. Na internetu už ji ale zřejmě budete hledat marně. Spíše narazíte na informaci, že v nabídce e-shopů už není.

Německý automotoklub ADAC otestoval 33 výrobků, z nichž pět propadlo na celé čáře a 17 dostalo hodnocení dobré. Na celkovou známku velmi dobrou ale nedosáhl ani jeden! Výsledky ukazují, že ideální autosedačka zřejmě neexistuje. I u těch dobře hodnocených ADAC kritizuje horší ergonomii nebo špatný výhled pro dítě. Pozitivní zprávou je, že v konstrukci sedaček už se neobjevuje tolik škodlivých látek jako dříve.

Autosedačka Cybex Aton 2 vyšla z testu nejlépe a je i za přijatelnou cenu
Autor: archiv Blesku

Pravidla pro děti v autě

Povinné na všech silnicích pro děti, které neměří alespoň 150 centimetrů nebo mají hmotnost nižší než 36 kilogramů. Věk nehraje roli!

Jakou autosedačku vybrat?
Autor: Foto Svět motorů, red
Děti se mohou přepravovat na zadní i na přední sedačce – tam se ale nesmí vozit proti směru jízdy (takzvané vajíčko, kolíbka), pokud je na sedadle aktivní aibbag (musí se jedině vypnout)