I u nás jsou lyžařské areály, které nabízejí vynikající poměr kvalita/cena. Jedním z takových areálů je největší šumavský skiareál na Špičáku, kam se z Prahy dostanete autem pohodlně za 2,5 hodiny.

Lyžařský areál Špičák (860-1202 m n.m.) se nachází nedaleko Železné Rudy, přibližně 40km jižně od Klatov, v těsné blízkosti hranic s Německem. Dostupnost autem je bezproblémová. Po dálnici D5 dojedete z Prahy až na 76. kilometr, kde odbočíte směrem na Klatovy. V Klatovech se budete držet značení na Železnou Rudu, odkud jsou to na Špičák již jen necelé 4 kilometry. Auto zaparkujete na parkovišti u nádraží cca 250 metrů od areálu. Další možností je parkoviště „Kaskády“, asi 500 metrů od svahu. Parkovat se dá i na Špičáckém sedle u odbočky na Černé jezero. Odtud je možné na lyžích sjet přímo do areálu.

Letošní lyžování na Špičáku bude díky třímilionové investici do rozšíření sjezdovek mnohem komfortnější a bezpečnější, než v předchozích sezonách. Širší budou letos sjezdovky číslo dvě, tři a čtyři a zároveň vznikla nová spojka mezi spodní části snowparku na sjezdovce číslo jedna na sjezdovku číslo dvě ke spodní stanici lomeného vleku. Poslouží především lyžařům ve snowparku, kterým se tak cesta na start snowparku časově zkrátí asi na třetinu. Do budoucna se plánuje také rozšíření sjezdovek v horní části o dalších téměř 1,5 hektaru. Bohužel ani areálu na Špičáku se nevyhnulo lehké zdražení skipasů. Špičák letos po třech letech, kdy se neměnila cena, zdraží jízdné v průměru o pět procent. Za nejvyužívanější jednodenní jízdenku, která loni stála 490 korun, tak letos zaplatíte 520 korun.

Sněhové podmínky na horách mohou řidiče překvapit
Autor: Autocentrum Esa

Ačkoliv letos není nikde na Šumavě umístěna dopravní značka „Povinná zimní výbava“, nezapomeňte, že bez zimních pneumatik je cesta na Šumavu hazard. „Řidiči by měli mít na vozidle obuté zimní pneumatiky, jakmile průměrná denní teplota klesne pod 7st. Celsia“, říká Tomáš Svoboda, obchodní ředitel Auto ESA a vysvětluje: „Zimní pneumatika je vyrobena z měkčí směsi, respektive ze směsi s větším obsahem siliky. Taková pneumatika má lepší přilnavost i v mrazivém počasí. Stejně důležité jsou i příčné lamely, které umožňují lepší záběr a směrovou stabilitu vozu“, dodává Svoboda. Mnoho řidičů řeší finanční náročnost nákupu zimních pneumatik tím, že volí mnohem levnější protektory. Před touto variantou však Tomáš Svoboda, důrazně varuje: „Takovou pneumatiku rozhodně nemohu doporučit. Nikdy totiž nevíte jak bylo s pneumatikou zacházeno a zda nebyla před protektorováním nějak poškozena“.

ŠPIČÁK – ŠUMAVA, ŽELEZNÁ RUDA
GPS 49°9'54.058"N, 13°13'18.418"E
Vzdálenost z Prahy (křižovatka Anděl, Praha 5) 169 km
Náklady na cestu (spotřeba 8l/100km – benzín) Cca 800 Kč
Poplatky a mýtné CZ dálniční známka
Cena jednodenního ski-pasu – dospělý/dítě 520/70
Počet sjezdových tratí 5 + 2 cvičné louky
Celková délka tratí 8,4 km
Počet vleků/kapacita osob za hodinu 9/5500
Půjčovna lyžařského vybavení Ano (08:00 - 16:30)
Umělé zasněžování Ano
Večerní lyžování Ano
Cena parkování v areálu 60 Kč/den
Oběd – průměrná cena v areálu 150 Kč
Průměrná cena ubytování (dvoulůžkový pokoj + snídaně) 900 Kč
Doporučený hotel/penzion Sluneční dvůr (www.penzion-slunecnidvur.cz)
Poznámka Doporučujeme zimní pneumatiky