Umí se elitní návrháři oblékat?

Retrospektiva díla modelkami i celebritami zbožňovaného Alexandra McQueena, jenž loňského února spáchal v londýnském bytě sebevraždu, se stala tématem akce Costume Gala Institute, což je jedna z nejprestižnějších společenských událostí v N.Y.

Výstavu šatů a oděvních doplňků z dílny Alexandera s názvem Savage Beauty v Metropolitním muzeu otevřela pokračovatelka módního génia, kreativní šéfka jeho módního domu Sarah Burton, jež vlastními kolekcemi přesvědčuje o mimořádné dávce autorské invence. Tato výjimečná, světem sledovaná událost pak byla o to zajímavější, že outfity módních tvůrců zde byly v přímé konfrontaci se stylingem proslulých celebrit, jež na Costume Gala Institute žádným rokem nechybí.

Kovářova kobyla občas bosa chodí...

I v případě gala večera na počest Alexandra McQueena pořekadlo o bosé ševcově ženě a kovářově kobyle leckdy platilo. Žádný atak jedinečnosti, kultivované extravagance posouvající formu dopředu se nekonal, chtělo by se říci na adresu božstva módního Olympu...

Pánové zhusta zvolili formální oblek alternovaný smokingem. Dámy většinou nedosáhly na laťku, kterou na přehlídkových molech bravurně nastaví. A jsem bytostně přesvědčená, že to nebylo pouze faktem, že nejsou modelky.

Jakoby tvůrce vlastní osoba svazovala v rozletu... Sarah Burton udělala fantastickou kolekci velkých večerních šatů s útlými živůtky plus grandiózními sukněmi a sama se od hlavy zahalila do empírového pytle... Neméně skvělá Vera Wang, vyhledávaná návrhářka svatebních rób, volbou neónové žluté vůbec barevně neodhadla svůj typ. Nepřesvědčil ani známý Američan Tommy Hilfiger v rudém, kabaretu hodném smokingovém saku, které příliš neladilo s róbou jeho manželky Dee.

Naštěstí německý návrhář, letitý kreativec módního domu Chanel, Karl Lagerfeld, dostál pověsti luxusního symbolu dandy stylu a charakteristickému minimalismu se nezpronevěřila ani Stella McCartney. Bohužel úžasná Američanka Donna Karan, jedna z nejlepších představitelů městské, nanejvýš promyšlené a nadčasové elegance, výběrem toalety totálně selhala. Dekolt rudé maxi róby jí vůbec nesedl a dovolil, aby část jejího dvaašedesátiletého ňadra unikla do povislého podpaží.

Ale i tak platí, že iluze, která svět módy živí, nijak neutrpěla. Díky hvězdám, jež modely návrhářů vynáší. A tak to má přece být.

Fotogalerie
7 fotografií