Kate Middleton a tragicky zesnulá Lady Di příliš společného nemají. Původem počínaje, mírou sebevědomí konče. Přesto jsou média neustále nucena matku a novomanželku prince Williama srovnávat. O to víc je dobré si připomenout, jak moc se tyto ženy liší, včetně cesty, kterou urazily, než ve svatebním rouchu stanuly před oltářem katedrály Westminsterského opatství. Obě se staly manželkou možného následníka trůnu a jejich role jsou takřka totožné.

Urozenost versus ambice

Matka Williama, Diana Frances Spencer byla aristokratkou. Kate Middleton není - je neurozená dcera středostavovských rodičů, kteří se dopracovali k šestimístnému, v librách vyčíslenému jmění na účtu. Diana v podstatě nic nevystudovala a jediné, co se na školách do svých sedmnácti naučila, byl tanec, lyžování, plavání a společenská konverzace o ničem… Kate prestižní univerzitní vzdělání, které jí rodiče zaplatili, nepodcenila. Zatímco Diana se před manželstvím živila jako chůva, pomocnice v domácnosti, hosteska, učitelka v mateřské školce. Kate pevné rodinné zázemí a dobré školy dodaly sebevědomí. Dianě rozhárané, rozvodem rodičů těžce poznamenané dětství, naopak citovou jistotu sebralo…

Fotogalerie
31 fotografií

Lady Di znala královskou rodinu od dětství, kdy si hrála s mladšími bratry budoucího chotě Charlese. Kate si tak mohla hrát s dětmi učitele, pekaře, restauratéra… Charles požádal Dianu o ruku po roce známosti. Bylo to v dětském pokoji ve Windsoru a ona se rozhihňala. Za pět měsíců se v červenci 1981 brali a celý svět ležel této plaché, skromné a nevinně vypadající dívce u nohou.

První syn Charlese a Diany, William naopak nechal Kate čekat osm let, než ji na dovolené v Keni navlékl zásnubní prsten své matky, o nějž poprosil otce v dědickém řízení. Samozřejmě i Kate řekla ano. Na rozdíl od Diany byla dlouhou, rozchodem přerušenou známostí poučená a zocelená i vůči poznámkám o jejím nearistokratickém původu, který vstup do královské firmy, jak o své rodině mluví britští monarchové, komplikuje.

Diana je zakázané ovoce, ale...

Kate ví, že druhou Dianou být nemůže. Je jí známo, že nesmí svému choti konkurovat, ale být mu v jeho stínu oporou. Nicméně dosáhnout neutuchající obliby Lady Di je výzva, která se v duši těžce odmítá. Obsáhnout oboje je těžké, ale Kate se snaží téhle mety dosáhnout.

Sebejistý úsměv střídá nesmělé gesto. Také ví, kdy a jak se postavit fotografům, aniž by pohoršila dvůr v čele s královnou. Kate se podílela na návrhu svatebních šatů, sama se na obřad učesala a nalíčila, zúčastnila se i výběru menu… Možná proto její svatební vystoupení postrádalo neuchopitelnou něhu a křehkou romantiku jako tomu bylo v případě sňatku Diany, kterou Kate (zatím) svým charismatem rozhodně nepředčila.