Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velký módní slovník aneb Móda od A do Z

11. dubna 2011 | 05:00

Za dob Rakouska Uherska a následné první republiky jsme přejímali do češtiny germanismy. Nyní od listopadové revoluce se náš slovník dvacet let košatí anglicismy s amerikanismy, které často používáme spíš intuitivně, aniž bychom jejich pravý smysl věděli.

Píseň nazýváme songem, nakupování shoppingem, shromáždění meetingem... Když jste sami, tak jste singl. Podstatné je být in (tzv. při tom a tzv. v obraze), trendy (módně aktuální) a nejhorší je být loser – zkrátka poraženec, společností kingů a správných koučů fuckovaný smolař, jemuž my Češi jadrně říkáme lůzr...

O spoustu cizích slov ať už v původní, slangové, počeštěné podobě se zejména rozšířil svět počítačů, byznysu – pardon obchodu, reklamy a módy. Ve fashion – tedy módě, některé výrazy přetrvávají z klasické internacionální terminologie, jiné (těch je mnoho) jsou zejména amerikanismy. A řada z nich doznala v módní terminologii přesah svého původního smyslu, v podstatě se stala idiomy, specifickými hesly pro něco.

Výrazy, které jsou v módní či modelingové branži součástí běžné komunikace, ale mohou být těm, jež se v oboru tolik neorientují, nesrozumitelné. Proto Blesk magazín přináší malý slovníček nejvíc používaných pojmů, frází, jejichž význam může být nejasný a spíš je z kontextu věty vytušený.

863981:gallery:true:trueBaby doll
Krátká dámská (původně prádlová) košilka, od jejíž linie je odvozený styl rozvlátě volných šatů (šatových sukní) připomínajících oblečení pro malé holčičky.

Blejzr
Jednobarevné pánské, dámské či dětské sako z tkaniny s česané příze. Má nápadné knoflíky a větší nakládané kapsy - náprsní bývá opatřena klubovým znakem.

Boa
Oděvní doplněk v podobě dlouhé úzké šály z kožešiny nebo peří – nejčastěji rajčího.

Bolerko
Krátký dámský kabátek sahající pod prsa nebo nad pas. Je vepředu otevřený a většinou bez zapínání. Může být z tkané látky i úpletu.

Capri kalhoty
V klasické podobě hladké kalhoty s cigaretovými nohavicemi v ¾ délce s postranními rozparky.

Casual styl
Ležérní městská elegance; kompromis mezi sportovní a formální polohou.


Cool
Expresivní výraz pro moderní, současný s tím, že se tento pojem úzce snoubí s pohodovou nenuceností, žádnou formální škrobeností.

Dandy
Parádivý švihák; módu sledující frajírek.
Dress code - V tomto případě Black Tie v podání Miss Jitky Válkové a Mirka Cipra na Plesu v Opeře.
Autor: David Tesař

Dress code
Kodex oblékání. Etiketou doporučený oděv pro danou společenskou příležitost.

Drive
Odpich, razance, průbojnost  - v módě se chápe jako něco, co má šťávu a švih.

Fashion
Móda; módní. Fashion in – být moderní. Fashion out – z módy vyšlý. Fashion Week – týden módy ve světových metropolích, kde stylotvorné značky prezentují trendy budoucí sezóny.

Fake
Falešný; v módě se především používá v souvislosti s imitacemi luxusních značek, především doplňků.

Femme fatale
Osudová žena. V módě jedinečná, nezapomenutelně šarmantní.

Glamour
Termín pro zobrazení krásy, půvabu, přitažlivosti těla, který podobně funguje i v módní terminologii, týkající se stylu, odívání, outfitu. V  podstatě nepřeložitelný výraz; idiom.


Grunge
Styl odívání negující všechno nové, módní, salonní. Vyznačuje se vrstvením několika různě dlouhých svršků většinou nesourodého oblečení.

Haute couture
Výraz pro vysokou krejčovinu; originály luxusních, ručně šitých modelů s extrémním důrazem na detail a zakončení. Výroba oděvu může trvat 100 až 500 hodin, cena za pánský oblek v průměru činí 450 000 Kč, za dámskou toaletu i 3 500 000 Kč. Slovem haute couture se často označují i módní domy, slavní návrháři, jež vysokou módu vytváří.

Homeless style - Jedna z tendencí Street fashion, neboli módy ulice. Luxusní, světem bezdomovců inspirované modely má v šatníku i Dara Rolins, která pro návrat ze Států zvolila čepici a kabát v tzv. Hobo (vandrácké) linii.
Autor: Martin Mithofer, Ladislav Křivan, Martin Procházka
Homeless style
Jedna z tendencí trendu zvaného antimóda; ležérní trend ulice inspirovaný světem tuláků a bezdomovců.

Chic
Vkusný, nápaditě elegantní.

Image
Obraz, podoba, idea. Celková prezentace, vnější působení, dojem na veřejnost.

Kreativita
Tvořivost, nápaditost.

Look
Vzhled, vzezření, zevnějšek.

Loser
Smolař, v módním světě vnímaný jako společenský ztroskotanec, opak úspěšného playboye, dandyho.
Metrosexuál - Z populárních tváří české společenské scény je jím např. fešácký kadeřník Libor Šula nebo zpěvák, tanečník a herec Jiří Korn, který na rozdíl od Šuly rád sklouzne k extravaganci.
Autor: Pavel Machan

Metrosexuál
Muž jakékoli sexuální orientace, který vynakládá spoustu času i prostředků na úpravu a péči o svůj zjev, šatník, životní styl.

Outdoor

Označuje mimo jiné svršky a doplňky pro sportovní aktivity a turistickou relaxaci v přírodě.

Outlet

Místo pro výprodej sezónního (značkového) zboží za snížené ceny.

Pasé
To, co je překonané, minulé, bezpředmětné.

Platforma
V módní terminologii vysoká podešev u bot, která někdy přechází v celistvý klín.

863985:gallery:true:truePunk
Nekonformní generální hnutí, jež se jako mnoho jiných promítlo do konvenci popírající módy. Tu mimo jiné charakterizují hřeby, cvoky, černá kůže, potištěná trika s dírami sepnutá špendlíky, signálně barevné vlasy, výčesy připomínající hřebínek kohouta, tvrdé líčení...

Sofistikovaný

Promyšlený, formálně propracovaný – na poli líčení, střihu, stylingu...

Street Style
Obecně neformální, antimódou
Vamp - Modelka Andrea Veršová střídá look, tedy vzezření, nejen v rámci své profese, ale i v soukromí. V jejím repertoáru modely hodné ženy vamp nechybí.
Autor: Ladislav Křivan
ovlivněný styl. Často jako doprovod jistého fenoménu doby, kultu ulice.

Styling

Aranžmá / skladba oděvu s účelem funkčnosti a efektu.

Vamp.
Žena – upír. Tímto pojmem se myslí typ svůdné, atraktivní, sebevědomé bytosti.

Vintage style
Termín převzatý a modifikovaný sběrateli všeho druhu představující vše staré, unikátní, výběrové. V tomto smyslu se používá i v módě. Zejména se jím myslí kvalitní a jedinečné oblečení (včetně doplňků), které si odžilo svou módní éru, zanechalo stylovou stopu a je stále inspirativní.