Rakovina varlat je nejčastějším nádorovým onemocněním u dospívajících chlapců. Přitom tuto zhoubnou nemoc jde včasným zásahem účinně léčit. Proto lékaři zahájili kampaň, která propaguje samovyšetření varlat, pod názvem "Máš koule?" Hlavní tváří je oblíbený herec Jirka Mádl.

Mádl měl strach

Proč se Jiří Mádl v kampani osobně angažuje? Sám měl totiž kdysi o zdraví svých "koulí" obavy. "Sám jsem se také chvilku bál, že mám nějaký problém, navštívil jsem lékaře, a tam se nic nepotvrdilo," oddechl si Mádl.

Tyto chvíle nejistoty ho v účinkování v kampani ještě utvrdily. "Všem klukům vzkazuju: Máš koule? Tak se o ně starej!"

Video
Video se připravuje ...

Videoklip zveřejněný na youtbue varuje prostřednictvím známých osobností před nebezpečím rakoviny varlat youtube.com

Mádl vzkazuje: Starej se o ně

Zkušenost, kdy stále více dospívajících s tímto typem onemocnění dochází na vyšetření pozdě, to znamená v již velmi pokročilém stádiu choroby, přivedla lékaře a Jirku Mádla k jednoznačnému stanovisku.

Mladým chlapcům Jiří Mádl vzkazuje, "o koule je třeba se láskyplně starat denně, samovyšetřovat pak stačí jednou za měsíc po sprchování."

Hiphopeři, zapojte se

Autoři klipu k propagaci samovyšetření varlat využívají i oblíbenou sociální síť facebook. Vyzývají: "Hiphopeři, posílejte nám svá fota, jak se držíte v rozkroku," a jdou ještě dál: "Metalisti, nenechte se zahanbit, pošlete nám tato fota taky. Prospějete tím dobré věci."

Na kampani Máš koule? a její propagaci se podílejí také Kryštof Michal ze Support Lesbiens, Rae Tomášek z Clou, DJ Robot, DJ Trafik, DJ Indy, Jan Antonín Duchoslav nebo Ondřej Brzobohatý.