Poslední útěk rotvajlera Brita se seběhl nečekaně v okamžiku, kdy ze zahrady odjela autem dcera chovatele. Vnuk sice bránu na pozemek zavřel, avšak malá branka zůstala otevřená.

Toho Brit hbitě využil, vyběhl za sousedovým jezevčíkem Brokem a srazil ho svým mohutným tělem. „Jezevčíkovi při nárazu natrhl vnitřní orgány. Musel se podrobit operaci, měl dvacet stehů. Litujeme, že se to stalo, bohužel, už to zpět nevezmeme. My se o tom incidentu dozvěděli až dodatečně,“ přiznal Miroslav Hanák, který se snažil riziko útěků snížit už dříve.

„Poprvé nám utekl z vodítka a podruhé se podhrabal pod plotem. Proto jsme na plot instalovali elektrický ohradník,“ ukazuje majitel. I přes tato bezpečnostní opatření se Britovi podařilo třikrát prchnout a třikrát způsobit škodu.

Pojišťovna v prvních dvou případech pojistné bez problémů poškozeným vyplatila. Naposledy poslala pouze půlku nákladů na jezevčíkovu léčbu. Majiteli musel druhou polovinu nákladů na léčbu chovatel Hanák zaplatit ze svého.

„Pojistku platím řádně, já ji sjednal s tím samým člověkem, co pojišťoval dům a vybavení baráku. Kromě těch nešťastných útěků psa jsme od nich nikdy nic nechtěli. A najednou se k nám tak hnusně chovají? Co když nám shoří dům, to také nic nevyplatí?“ ptá se Miroslav Hanák.

Pojistku na psa, dům a vybavení stále platí. I když prý ani sám neví, zda je ještě jeho pes pojištěn. „Já uvažuji, že smlouvu o pojistném vypovím. Ptám se, zda pojišťovna konala správně,“ dodává rozhořčený chovatel rotvajlera Brita.

Pokud psa nehlídáte, pojistka neplatí!

„Pojišťovny mají ve svých pojistných podmínkách zpravidla ustanovení, podle kterého jsou oprávněny snížit nebo zcela neposkytnout pojistné plnění v případě, že majitel psa zanedbal náležitý dohled na zvířetem (například nezavřel bránu),“ říká Petr Novák z Vašenaroky.cz „Vždy je zapotřebí pečlivě si pročíst pojistné podmínky a dbát na to, aby byly splněny veškeré podmínky k výplatě pojistného plnění, především snažit se zabránit vzniku škody.“

Fotogalerie
6 fotografií