Evropský soud pro lidská práva minulý měsíc rozhodl o tom, že Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí byl ve věznici CIA na polském území vězněn protiprávně a že byl později převeden pod americkou jurisdikci bez náležitého procesu. Našírího čeká proces před vojenským tribunálem kvůli tomu, že v roce 2000 údajně stál za útokem na americkou válečnou loď USS Cole, při němž zahynulo 17 amerických vojáků. Pokud ho soud uzná vinným, může dostat trest smrti, píše Reuters.

Varšava se podle ministerstva zahraničí prostřednictvím oficiální nóty snaží získat od Washingtonu ujištění, že Našírí nebude odsouzen k nejvyššímu trestu. Polsko se také u Spojených států přimlouvá za to, aby Našírí a abú Zubajdá, další vězeň, který byl z Polska poslán na Guantánamo, "nebyli vystaveni flagrantnímu odepření spravedlnosti".

Těmito kroky Polsko naplňuje jeden z požadavků, které má splnit podle verdiktu Evropského soudu pro lidská práva. Kromě toho mají polské úřady Našírímu a abú Zubajdovi vyplatit odškodnění a vyšetřit, zda někdejší polští představitelé nesou vinu na tom, že vězení v lesích na severovýchodě země mohlo fungovat.

Zpráva amerického Senátu z loňského prosince popsala, jak CIA v letech po útocích z 11. září 2001 v tajných věznicích v různých zemích zadržovala a mučila desítky údajných členů teroristické organizace Al-Káida.

Spojené státy zřídily vězení na Guantánamu v roce 2002, určená byla pro lidi, které podezřívali z terorismu. Zacházení s vězni na této základně mnohokrát kritizovali ochránci lidských práv.