Lidovci s odkazem na jednání koaliční rady dávají přednost tomu, aby se schvalovaly vládní zákony, nikoli poslanecké iniciativy, řekl dnes novinářům Bartošek. "Není možné jen tak plácnout a říct: uděláme si klouzavý mandát," uvedl s tím, že takový návrh vyžaduje změnu ústavy. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek návrh označil za "logické racionální řešení", které umožní ministrům, aby se věnovali své agendě. "Nevnímáme jako útok na demokracii," uvedl na dotaz ČTK.

Podle Bartoška se koalice dohodla na společném řešení hazardu, čemuž prý ale neodpovídá nejnovější iniciativa poslance ANO Jana Volného ohledně výběru daní z hazardních her. Jestliže se ministerstvu financí nedaří vybírat daně, není podle Bartoška možné to řešit pomocí poslaneckých iniciativ. Návrh Volného by ve svém důsledku znamenal, že se odeberou peníze obcím ve prospěch ministerstva financí, podotkl Bartošek.

Návrh mění podíl obcí a státu na výnosu z odvodu u hracích přístrojů. Zatímco nyní stát dostává pětinu, nově by to měly být dvě pětiny. Obcím by měl klesnout podíl o 20 procentních bodů na 60 procent. "Nesouhlasíme, aby se obcím braly peníze ve prospěch státu," řekl Bartošek.

Volný namítl, že o rozdělení se diskutovat může a že obce by měly mít příjmy kompenzovány zvýšením poplatku za hrací automaty. Cílem návrhu není podle poslance obcím ubrat příjmy, ale zajistit, aby potřebné změny platily už od příštího roku. Návrh má být předstupněm nového loterijního zákona, jehož příprava se ministerstvu financí protáhla, a bude ještě v koalici projednán, uvedl Volný.

Bartošek se pozastavil také nad tím, že některé návrhy zákonů postrádají vyčíslení ekonomických dopadů. Jako příklad uvedl energetický zákon, ke kterému ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) slíbil dopracovat vyčíslení dopadů před schvalováním. Zákon patří mezi normy, které chce koalice prosadit na nynější schůzi.

Komunisté si stěžovali na to, že jejich návrhy Sněmovna odsouvá. Jako příklad uvedl Jiří Dolejš zavedení majetkových přiznání, které poslanci rozjednali tři čtvrtě roku od předložení a odložili do doby, než vláda přijde s vlastním řešením. Zuzka Bebarová Rujbrová na seznam přidala návrh, který má zavést zánik mandátu poslance odsouzeného za úmyslný trestný čin nebo za přeběhlictví.