Irák i Sýrie se již řadu měsíců potýkají s ozbrojenci z radikální organizace Islámský stát, které se podařilo silou ovládnout rozsáhlá území obou zmíněných zemích. Sýrií navíc již čtyři roky zmítá občanská válka. Konflikty v Iráku a Sýrii si vyžádaly dohromady stovky tisíc obětí a z domova vyhnaly miliony lidí.

Polovina dnes Zaorálkem schválené částky zamíří na tři projekty pomoci pro Iráčany a druhá polovina na pomoc Syřanům, a to rovněž na tři projekty. Dotace pro Irák budou zaměřeny na potravinovou a materiální pomoc vnitřně vysídleným lidem v severních oblastech země. "Realizaci projektů zajistí neziskové organizace Český červený kříž, Diakonie Českobratrské církve evangelické a Charita ČR s místními partnery," doplnilo ministerstvo.

Pomoc pro obyvatele Sýrie budou mít na starosti rovněž evangelická církev a charita a spolu s nimi Člověk v tísni. "Projekty organizací Člověk v tísni a Charita ČR se zaměřují na materiální, zdravotnickou, psychosociální a vzdělávací pomoc uvnitř Sýrie, zatímco projekt Diakonie Českobratrské církve evangelické podpoří syrské uprchlíky v Jordánsku," oznámil úřad.

Česká vláda již dříve odsouhlasila například udělení azylu vybraným uprchlíkům ze Sýrie a léčení syrských dětí v tuzemských nemocnicích. Čeští lékaři zase v rámci humanitárního programu MEDEVAC operovali syrské uprchlíky v Jordánsku. Kromě humanitární pomoci poslalo Česko do oblastí zasažených boji i vojenskou podporu. Kurdům bojujícím proti Islámskému státu darovalo munici v hodnotě 41 milionů korun, celkem 500 tun materiálu ze starších armádních zásob.

Ministerstvo zahraničních věcí dnes rovněž rozdělilo dalších zhruba 16 milionů korun na humanitární projekty v Barmě a několika afrických zemích. Cílem pomoci jsou stejně jako v případě Iráku a Sýrie obyvatelé zemí postižených boji.

V Barmě podpoří stát dva projekty na pomoc lidem postižených konfliktem v jihovýchodních částech země. V Africe zamíří dotace na zdravotnickou pomoc v Nigeru, podporu vnitřně vysídlených obyvatel Středoafrické republiky nebo pomoc uprchlíkům z Jižního Súdánu v Etiopii a Ugandě. Obyvatelům Jižního Súdánu pomohou také dva projekty zaměřené na zdravotní a nutriční péči a také veterinární péči o dobytek jakožto hlavní zdroj obživy pasteveckých rodin. Jednotlivé projekty budou mít na starosti organizace ADRA, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Lékaři bez hranic, Siriri, Care Česká republika, Magna Děti v tísni a Charita ČR.