Zmíněný civilista podle ukrajinské policie podlehl zraněním, která utrpěl ve čtvrtek v noci při povstaleckém ostřelování vsi Šyrokyne u přístavu Mariupol na březích Azovského moře. Jde o poslední velké město v povstaleckém Donbasu, které ještě zůstává pod kontrolou ukrajinských úřadů.

Ačkoliv od poloviny února má na frontě platit klid zbraní, Ukrajinci se obávají, aby se Mariupol nestal terčem příští povstalecké ofenzivy. Dobytí tohoto strategického přístavu by mohlo být klíčem k zajištění pozemního přístupu ke Krymu. Ten sice už loni v březnu anektovalo Rusko, avšak poloostrov stále silně závisí na dodávkách vody a elektřiny z Ukrajiny.

Armáda podle mluvčího Andrije Lysenka během uplynulých 24 hodin nezaznamenala na východě země žádné padlé, pouze jeden voják byl zraněn. "Situace se postupně stabilizuje. Nezaznamenali jsme během 24 hodin případy nasazení nepřátelského dělostřelectva a obrněné techniky," řekl. Zároveň ale varoval, že "napětí přetrvává" a dochází i k "provokacím" s využitím minometů, granátometů a odstřelovačů.

Jeho slova podle listu Ukrajinska pravda později potvrdila zpráva ukrajinské armády, že u Šyrokyne se dnes odpoledne rozpoutal prudký boj s povstalci. Informace o případných obětech zatím nejsou k dispozici.

"V Šyrokyne se už více než hodinu bojuje," sdělila před pátou hodinou odpoledne na Facebooku armádní jednotka působící v této lokalitě. Dodala, že "teroristé" ostřelují pozice vládních sil z automatických granátometů, těžkých kulometů a minometu ráže 82 milimetrů. Armáda prý odpověděla stejnou silou.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kteří mají na příměří dohlížet, v nejnovějším, čtvrtečním hlášení upozornili zejména na pokračující střety v okolí doněckého letiště, které povstalci dobyli až po dlouhé a úporné bitvě.

Agentura AP nicméně napsala, že proruští separatisté dnes předali vládní straně těla 22 vojáků zabitých během bojů o doněcké letiště. Pozůstatky převzala za přítomnosti pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže humanitární organizace, která pátrá po vojácích zabitých během válečného konfliktu na východě Ukrajiny.

Zástupci této organizace prý na druhé straně povstalcům předali dvě těla. Není ale jasné, zda jde o zabité bojovníky nebo o civilisty.