"Zpráva o osmi zmařených lidských životech zasáhla minulý týden celou naši zemi. Celostátní symbolické uctění památky, o kterém dnes rozhodla vláda, je také vyjádřením hluboké lítosti a sounáležitosti členů vlády s pozůstalými a rodinami obětí," uvedl k rozhodnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Možnou materiální pomoc pozůstalým vláda, jejíž jednání prý nebylo poznamenáno spory mezi hnutím ANO a ČSSD z posledních dní, neřešila.

Česká biskupská konference dala pokyn farnostem ke zvonění na paměť obětí z Uherského Brodu na základě oficiální žádosti od vlády. "Duchovní správci jednotlivých farností jsou vyzváni, aby nechali ve čtvrtek 5. března 2015 ve 12:00 po dobu dvou minut a dvaceti sekund rozeznít kostelní zvony," uvedl Ondřej Mléčka z tiskového střediska ČBK. Generální sekretář konference Tomáš Holub zároveň vyjádřil lítost nad zmařenými životy obětí.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes vládě předložil informaci o útoku, podrobně ale kabinet o možnostech předcházení podobným událostem nejednal. Sobotka ministra vnitra požádal, aby do příští schůze Bezpečnostní rady státu předložil návrh na možné úpravy týkající se držení zbraní v Česku.

"Myslím si, že je potřeba skutečně chladná analýza, podívat se na to, jestli všechny ty vztahy, povolení, administrativa, jestli to není skutečně příliš byrokratické a jestli to umožňuje zasáhnout v situaci, kdy se zjistí, že například držitel střelné zbraně je člověk, který je z nějakého důvodu silně problematický," řekl premiér novinářům.

Další věc, o které se podle něj povede diskuse, je rozmístění zásahových jednotek v jednotlivých krajích. "Je důležité, aby ty jednotky byly rozmístěny takovým způsobem, který zrychlí možnost jejich nasazení," uvedl Sobotka. Neznamená to podle něj, že v každém kraji bude sídlit zásahová jednotka, mohou ale například získat lepší dopravní prostředky. Chovanec uvedl, že by mohly dostat třeba vlastní vrtulníky.

Do budoucna by podle ministra mohla existovat i trojice specializovaných míst - například Praha, Brno a Ostrava - kde by v zásahových jednotkách byly vrtulníky s větší kapacitou. Diskuse je podle něj na samém začátku. Debatovat se bude také o možné větší informovanosti místních politiků v případě zásahové akce; mohli by například dostávat informační textovou zprávu.

Památku obětí už přímo v Uherském Brodě uctili jak Sobotka, tak prezident Miloš Zeman a další politici.