Debalceve leží na silničním a železničním spojení mezi Doněckem a Luhanskem, dvěma hlavními městy separatistických "lidových republik". Ukrajinští vojáci lokalitu osvobodili loni v srpnu, od dubna město ovládali separatisté.

Oblast je nyní sevřená ze tří stran silnými oddíly povstalců, kteří se Debalceve snaží obklíčit a vojenskou posádku zničit. Pak se chtějí oddíly doněckých a luhanských bojovníků spojit a táhnout dál na západ.

Strategický význam přikládá městu Debalceve i kyjevská vláda. Prezident Petro Porošenko dnes prohlásil, že situace ve městě je "stabilně napjatá", vojáci ale prý své obranné posty pevně drží.

Mluvčí ukrajinské armády Vladyslav Selezňov dnes konstatoval, že armáda si situaci v Debalceve plně uvědomuje. "Je-li situace na některém úseku fronty kritická, míří tam rezervy, abychom agresi zastavili. Pokud tam rezervy nemíří, situace kritická není," citovala Selezňova ukrajinská agentura UNN.

Povstalci, kteří dobytí města ohlásili už v úterý, dnes zprávy o svém vítězství odvolali. Jejich předsunuté oddíly se prý ale zachytily na severovýchodním okraji města a útočí na centrum. Separatisté podle jejich mluvčího Eduarda Basurina ovládli důležitou silnici spojující Debalceve s městem Artemivsk, kterou využívala armáda k zásobování obklíčených oddílů.

Jen za poslední noc prý vzbouřenci zabili nebo zranili 30 ukrajinských vojáků. Kyjev dnes přiznal tři mrtvé a 15 zraněných.