To si za posledních 24 hodin vyžádalo další tři mrtvé z řad ukrajinských vojáků. Pod palbou rebelů se za tu dobu ocitlo 55 ukrajinských měst a vesnic, řekl Reuters mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Vladyslav Selezňov.

Spojené státy dnes oznámily, že Ukrajině poskytnou záruky na půjčky v objemu dvě miliardy dolarů (asi 49 miliard korun) a současně jsou připraveny zpřísnit ekonomické sankce proti Rusku. "Budeme pracovat s našimi spojenci, abychom zesílili tlak na Rusko," dodal americký ministr financí Jack Lew po podpisu dohody se svou ukrajinskou kolegyní Natalijí Jareškovou.

Dohoda o finanční pomoci určené na sociální výdaje je podle Lewa podmíněna tím, že Ukrajina bude pokračovat ve fiskálních a protikorupčních reformách. Země se podle něj též musí snažit splnit podmínky Mezinárodního měnového fondu (MMF), jenž Ukrajině přislíbil hospodářskou pomoc v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (přes 400 miliard korun).

O vývoji na Ukrajině dnes telefonicky hovořili americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová. Ve společném prohlášení pak vyjádřili znepokojení nad ruskou rolí v eskalaci násilí na východě země a shodli se na nutnosti hospodářské pomoci Ukrajině. Oba politici v prohlášení kritizovali "ruskou materiální pomoc separatistům" a nedodržování příměří dohodnutého loni v září.

Ukrajinský prezident Porošenko podle agentury AFP napsal Putinovi dopis, ve kterém vyzývá k ukončení bojů a k propuštění ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové z ruského vězení. Rusko Savčenkovou vězní od loňského června. Viní ji z toho, že navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Porošenko rovněž pochválil účinnost západních sankcí proti Rusku. "Musíme vytvořit takové podmínky, které by donutily Rusko k jednání a k dodržování dohod," řekl Porošenko v polské televizi.