"Do přihlášky je nutné napsat stručnou charakteristiku navrhovaného pedagoga a popsat jednu společnou příhodu. Aby byla přihláška úplná, je potřeba připojit podpisy stovky osob, které s nominací souhlasí. Podpisy stačí poslat do regionálního kola, tedy v průběhu ledna 2015," uvedl organizátor ankety a šéf Dětské tiskové agentury Slávek Hrzal.

Z doručených přihlášek je úplných 31, zbytek potřebuje doplnění. Vedle "slohové práce" o vybraném učiteli či učitelce musí přihláška obsahovat také fotografii nominovaného. Přihlášku lze poslat e-mailem, stačí formulář na www.zlatyamos.cz a jedním kliknutím odeslat.

Letos vedle titulu Zlatý Ámos se bude už podruhé udělovat také titul Ámos chemikář a Ámos fyzikář. "Domluvili jsme se na tom s našimi partnery. Chceme tak podpořit pedagogy, kteří dovedou tyto dva, často ne moc oblíbené předměty, učit zajímavě a přitažlivě," vysvětlil Hrzal.

V prvním ročníku ankety ve školním roce 1993/1994 zvolili žáci Zlatým Ámosem profesora obchodní akademie ve Vlašimi Petra Martínka, vloni si korunu "královny českých učitelek a učitelů" nasadila Ivanka Hájková z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově.