Do Ásámu bylo podle Singha vysláno 5000 policistů, kteří mají podpořit místní bezpečnostní síly při zásahu proti kmenovým milicím, jež v úterý povraždily 65 vesničanů jiného kmene. Při odvetných útocích zemřelo v následujících dnech dalších devět osob.

Do dneška uteklo z domovů kvůli krvavým střetům na 85.000 lidí, upřesnil policejní inspektor. "Situace je nadále napjatá. Lidé se neodvažují vrátit domů," dodal.

Policejní oddíly podle Singha stále pročesávají džungli a hledají útočníky, kteří mají vraždění na svědomí. Úřady jsou přesvědčené, že za násilnostmi stojí kmenoví separatisté z Národní demokratické fronty Bódska (NDFB).

Kmen Bódů, který je mongolského původu a vyznává animistické náboženství, již desítky let bojuje za nezávislost regionu. Jeho příslušníci tvrdí, že jsou v rámci Ásámu znevýhodňováni. Mezi zhruba 33 miliony obyvatel tohoto státu tvoří asi deset procent.

Podle očitých svědků útočníci v úterý donutili vesničany vyjít z domovů a poté je chladnokrevně povraždili. Rebelové podle úřadů neušetřili ani děti a ženy. Útoky prý mohly být odvetou za ofenzívu vládních sil proti povstalcům.