Útok se odehrál dnes večer místního času nedaleko židovské osady Maale Šomron severně od Nábulusu. Armáda nesdělila, zda oběti pocházejí z některé z židovských osad, které jsou pro mnoho Palestinců trnem v oku.

Palestinci usilují o to, aby se součástí jejich budoucího státu stal okupovaný Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Izrael ale tato území zabral během války z roku 1967. Právě výstavba a rozšiřování židovských osad na Západním břehu je jednou z hlavních překážek v mírových jednáních Izraelců s Palestinci.

Dnes Izrael předběžně povolil výstavbu 243 nových domovů ve východním Jeruzalémě, navzdory výzvám Spojených států a dalších západních velmocí, aby budování nových osadnických bytů zmrazil.

Mezi Izraelci a Palestinci došlo v posledních týdnech k řadě násilných incidentů. V pátek izraelská letadla v reakci na raketový útok radikálů bombardovala vojenskou základnu Hamasu v Pásmu Gazy. V neděli zranili čtyřletého izraelského hocha Palestinci, kteří házeli kameny po autech na Západním břehu. V polovině prosince palestinský útočník na Západním břehu zaútočil kyselinou na šestičlennou izraelskou rodinu.