Největší plánovanou investicí v příštím roce je obnova území Kolonie za 36 milionů korun, která byla zahájena letos, 85 procent nákladů pokryjí evropské dotace. Vybuduje se také cyklostezka Jasenice za 17,5 milionu korun, počítá se se zateplením sportovní haly Na Lapači v hodnotě 9,7 milionu. Asi osm milionů korun by měly stát stavební úpravy mostu v místní části Rokytnice. Odvedení dešťových vod na Hrbové si vyžádá 11,5 milionu korun. Na projektu Čistá řeka Bečva, který řeší odkanalizování obcí, se město bude podílet 13 miliony korun.

"Rozpočet byl připraven v minulém období. Byl projednán, zásahy do něj by nebyly koncepční," uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). Na podobě rozpočtu se nově zvolení zastupitelé dohodli ještě před zvolením vedení radnice, Čunek získal podporu až na třetím zasedání. Rozpočet chce starosta měnit případně až v průběhu roku.

"Nyní je navržen jako velmi úsporný. Coby nové vedení předpokládáme, že budeme věnovat ten první půlrok přípravě investičních akcí, které mají většinou dopad až do dalšího rozpočtu," řekl ČTK Čunek. Město nyní podle něj šetří vzhledem k počasí na zimní údržbě. V příštím rozpočtu by rád viděl peníze například na stavbu nových sportovišť.

Letos město hospodařilo se schodkem 110,4 milionu korun. Příjmy činily 488,3 milionu a výdaje 598,7 milionu korun. Schodek kryl kontokorentní úvěr 100 milionů korun, který pokryjí dotace na investiční akce. Město použilo také přebytek hospodaření loňského roku 11 milionů korun. Na investice bylo vyčleněno 243 milionů korun, z vlastních zdrojů města šlo na investice 146 milionů korun.

"Letošní rok skončí pravděpodobně s menším přebytkem, takže nevyužijeme kontokorentu," uvedla na zastupitelstvu vedoucí finančního odboru Jana Matochová.

Vsetínskou radnici vede koalice lidovců, hnutí ANO a STAN, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu ale má jen deset křesel. Zvolení starosty a rady umožnila Koalice pro otevřený Vsetín (KOV), dohoda však podle lídra KOV Michala Berga nezavazuje k žádné automatické podpoře koalice. Ta se naopak zavázala splnit hlavní body v programu KOV. V opozici zůstala ČSSD, ODS, komunisté a TOP 09.